Најновије

ПУТИН РЕФОРМИШЕ СЛУЖБЕ: Да ли се враћа КГБ?

Русија ће ускоро добити ново министарство силе у коме ће бити обједињене обавештајне службе, унутрашња војска, ФСБ, истражитељи и обезбеђење.

Владимир Путин (Фото: kremlin.ru)

Великом реформом руских безбедносних и полицијских служби ће бити створена нова структура са овлашћењима какве је имао КГБ (Комитет државне сигурности) у Совјетском Савезу. То би требало да значи да ће од садашње Федералне службе безбедности (ФСБ) бити формирано Министарство државне безбедности (МГБ) у чији састав ће ући Служба спољне обавештајне мреже и Федерална служба заштите (ФСО). Ново министарство ће имати и нова овлашћења, па ће тако поред спровођења истрага у кривичним предметима обављати и надзор у кривичним процесима све до извођења оптужених пред суд.
До сада је ФСБ спроводио истрагу само до преузимања осумњичених од стране Истражног комитета Русије (СКР). МГБ ће проширена овлашћења користити само у истрагама против високо рангираних службеника, пре свега ако се сумњиче за корупцију. Реформа служби требала би да доведе до ефикаснијег управљања безбедносним и полицијским службама, као и до елиминисања корупције у њима. Тај процес треба бити завршен до предсједничких избора 2018. године.
Сада треба да уследи укидање Министарства за ванредне ситуације (МЧС) и његово прикључење Министарству обране. Само ће ватрогасци МЧС-а отићи МУП, као што је било раније. Актуелни руководећи кадар у већини служби биће смењен. Смену наводно неће избећи ни начелник СКР и Путинов колега са студија Александар Бастријкин.
Уколико су наведена сазнања поуздана, тада бисмо требали да говоримо о централизовању система безбедносних служби, или још конкретније о концентрисању силе у једној руци. Путин је наводно већ постао уморан од свађа и подметања између безбедносних званичника, па је одлучио да поједностави систем.
МЧС није постојао у време СССР-а, а човек који је подигао ово министарство је Сергеј Шојгу, актуелни министар одбране. Преласком у надлежност Министарства одбране, персонал и техника МЧС-а враћају се бившем шефу – Шојгуу. Према тумачењу дела руске јавности ово стављање МЧС-а у оквир Министарства одбране, поред осталог, требало би да смањимбуџетске трошкове, јер МЧС превише кошта.
Према речима Јурија Скуратова, некадашњег главног тужиоца Русије, мало је вероватно да ће се Русија вратити совјетској традицији КГБ-а. - Потребно је оживети традицију само у чистоћи редова, оданости и идеологији рада - казао је Скуратов. Он је такође оценио да комадање служби у постсовјетској Русији није довело до позитивних резултата, већ је то пре свега био покушај за решавање политичких обрачуна. 
Корупција је један од најкрупнијих изазова с којим МГБ мора да се суочи. Путин је још 2011. наговестио дубинске реформе служби у циљу ефикасне елиминације корупције у државном апарату. Путин зна да руски народ зна колико су имућни многи државни званичници, који се јавно размећу својим богатством сумњивог порекла, а зна и колико то ружи слику његове власти. Случајно, или не, о формирању МГБ-а, такође се први пут чуло пре пет година.
Укидања читавих служби, смене у Кремљу, у војном штабу и у врховима регионалних власти, можда се могу повезати са оним што је говорио Јакуњин када је схватио што му се спрема, а он је рекао да се спрема велика чистка у "Путиновом унутрашњем кругу". Јакуњин је навео да Путину тек предстоји формирање стабилне "владајуће класе каква је у Русији постојала у царска времена".
Народно расположење и апсолутна већина Јединствене Русије у Думи чврста су гаранција Путину да може спровести реформе на свеобухватан начин, не штедећи никог и не обазирући се на евентуалне критике. Руси заиста верују да он може да их ослободи од системске корупције, јер му верују да је праведан и да је кадар да брани њихову слободу. У руској јавности прихваћен је једноставан принцип. Између слободе и демократије, бирамо слободу.
Због тога Путин има одрешене руке. Путин једноставно мора да очисти друштво од свеприсутне корупције. Преузимајући на себе још више власти, Путин преузима и сву одговорност за судбину земље и народа. Он то за сада чини на легалан и легитиман начин. Уколико Путину заиста буде успело да успостави нешто налик просвећеном апсолутизму, онда Руси вероватно неће зажалити за демократијом у којој се крало. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА