Најновије

ПУКЛА ТИКВА: Саудијска Арабија више није амерички савезник?

Амерички председник Барак Обама најавио је да ће ставити вето на закон који би жртвама напада изведеног 11. септембра омогућио да туже Саудијску Арабију. Али, аналитичари сматрају како постоји довољно подршке у Конгресу да надјача евентуални вето, што би био преседан у 8 година колико је Обама у Белој кући.

Барак Обама, Саудисјки принц (Фото: Јутјуб)

Познаваоци прилика кажу да је реч о промени америчке политике у регији.
- Саудијска Арабија - савезник или непријатељ? Понекад мислим да је обоје - каже амерички сенатор Ренд Пол.
Годинама се то питање поставља у Вашингтону, али само у приватним круговима. Мало ко је могао да предвиди да ће о томе отворено расправљати, ни мање ни више него у Сенату.
Обамина администрација упозорава да ће већ затегнути односи постати много гори. Он чини све да смањи напетости и спреман је да стави вето на закон који би омогућио жртвама напада од 11. септембра да туже ту блискоисточну краљевину под изговором да штите Американце.
- Америчка влада, припадници војних снага, чак и америчке компаније могле би да буду тужене на судовима широм света - изјавио је портпарол Беле куће Џош Ернест.
Противници тврде да је Америци потребан савез са Саудијцима како би држали Иран под контролом.
Закон о нападу од 11. септембра вероватно ће бити изгласан, јер има довољну подршку да се поништи Обамин вето. Саудијска влада одговорила је брзо и платила је милионе долара лобистима. Истовремено, саудијски званичник упозорава да ће, ако спорни закон буде изгласан, Саудијска Арабија ће дестабилизовати америчку економију продајом стотина милијарди долара америчких обвезница и других средстава у САД-у.
То је потез којим би изгубили још више пријатеља у Вашингтону.

Извор: vesti-online.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА