Најновије

СРБИЈА ДА ЗАРАТИ СА ПУТИНОМ: Амерички амбасадор Скот тражи да у односима са Русијом следимо пример САД!

Амерички амбасадор Кајл Скот још једном је поручио Србији да неће ући у Европску унију све док не "зарати" са Русијом и Владимиром Владимировичем Путином!

Скот и Путин (Фото: Јутјуб/РИА)

У интервјуу који је објављен под насловом "Не тражимо да Србија бира између Русије и Запада", Скот говори управо супротно, јасно наглашавајући да је обавеза наше земље да осуди Москву због "кршења међународног права" (мисли на припајање Крима, прим. ур.).

Не мора, али мора

У одговору на питање: Најављено је оснивање Канцеларије за сарадњу са Русијом. Како то коментаришете?, амбасадор Скот даје дипломатски одговор из ког је сваком све јасно.
- Нико од Србије не тражи да бира између пријатељства са Русијом и пријатељства са Западом. Како ће се њихови односи развијати, то је ствар Србије. Ако Србија жели да се придружи ЕУ, то није само улазак у заједницу јединственог тржишта, већ и у унију заједничких вредности, која очекује од својих чланица да се за те вредности и заузму. То значи и предузимање акција кад једна земља прекрши међународне норме. САД задржавају снажне односе са Русијом, иако имамо неслагања, и свакако очекујемо и од осталих држава да развијају сличне односе - дословце је рекао Скот.
Како је јуче потврђено у више обавештених дипломатских извора, Скотов интервју је наставак "перфидног притиска на Србију", који ће кулминирати најкасније крајем године.
- Од Србије ће се у наредним месецима затражити да бира између ЕУ и Русије. На тај начин Запад, пре свега САД, хоће да натера Београд да се одрекне Москве и Путина, али и да изазове нестабилност у Србији. Западњаци добро знају да је Србија русофилска и да би већина грађана бурно реаговала на заоштравање односа с Русијом - објашњава  саговорник, високопозиционирани дипломата.

Очекујемо притисак

Јадранка Јоксимовић, министарка за евроинтеграције, индиректно потврђује ове информације.
- Србија мора да у потпуности усагласи спољну и безбедносну политику са ЕУ у тренутку пријема. До тада, као земља кандидат, постепено се усклађујемо с њиховом политиком, што се односи и на учешће у војним и цивилним мисијама, међународне резолуције... - истиче Јоксимовићева.
Уредник "Печата" Милорад Вучелић, на другој страни, каже да Србија, која је претрпела санкције, не би требало ником да их уводи.
- Ипак, кад је реч о кршењу међународног права, за почетак би Србија требало да уведе санкције државама које су признале Косово и тако погазиле Резолуцију 1244 - закључује Вучелић.

Скот: Немамо фаворита за председничке изборе

Скот је устврдио и да САД немају фаворита на предстојећим председничким изборима у Србији и да ће сарађивати са оним ко буде изабран, ко год то био.
- Битно је да избори буду фер, поштени и да рефлектују жеље народа. Бићемо спремни да сарађујемо са сваким ко буде председник.
Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА