Најновије

Мир још увек далеко: Поново пропали преговори САД и Русије о Сирији

Амерички државни секретар Џон Кери и руски министар спољних послова Сергеј Лавров нису успели да постигну договор о прекиду ватре у Сирији, а разлике остају нерешене, рекао је виши званичник Стејт Департмента након састанка у понедељак.

Џон Кери и Сергеј Лавров (Фото: Синхуа)

Кери и Лавров су разговарали на самиту Г20 у Хангжоу. Детаљи њихових разговора нису били доступни. То је други пут за две недеље да Кери и Лавров нису успели да се договоре о условима за прекид ватре. Прошли пут су се састали у Женеви 26. августа. Кери је рекао да САД неће прихватити било какав договор само да би он поновно пропао.
Договор о прекиду ватре којим су посредовали Лавров и Кери у фебруару пропао је за неколико недеља, а Вашингтон је за кршење споразума оптужио снаге сиријскога председника Башара ал Асада. Вероватно ће се идући пут састати на седници Генералне скупштине УН-а у Њујорку која почиње 18. септембра. Званичници Стејт Департмента одбили су да објасне због којих спорних тачака није постигнут договор. Русија истраје на томе да не може да се сложи са договором ако се опозициони борци које подржавају САД и савезници с Блиског истока, не одвоје од милитаната повезаних с Ал Каидом с којима се поклапају у неколико подручја. Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да је окончан састанак руског председника Владимира Путина и председника САД Барака Обаме на маргинама дводневног самита Г20 који се данас завршава у кинеском граду Хангџоу. Песков је навео да су разговори о Сирији двојице председника трајали дуже него што је планирано, више од сат времена, да су на крају Обама и Путин разговарали "један-на један", као и да је састанак прошао добро и да ће се "рад наставити", преноси ТАСС. Бела кућа је саопштила да се Обама пре сусрета са Путином на маргинама самита Г20 састао са француским председником Франсоа Оландом и немачком канцеларком Ангелом Меркел са којима је разговарао о ситуацији у Украјини. Извор: Јутарњи лист

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА