Најновије

СОВЈЕТСКИ АВИОН ОД КОГА ЈЕ ЗАПАД СТРЕПЕО: Био је бржи од свега, а онда им је чудесно долетео у руке! (ВИДЕО)

Почетком 1970-их година хладни рат је био у својем пуном замаху. Американци су одласком на Месец управо добили трку у свемиру, али Совјети се нису због тога предали на свим осталим пољима.

Миг 25 (Фото: Јутјуб)

Тако је 1970. године амерички сателит на совјетским аеродромима запазио нове авионе, наизглед огромне ловце с великим крилима, који се тестирају у тајности, пише BBC.
Будући да велика крила боље распоређују тежину авион постаје агилнији и лакше скреће. У комбинацији с два наизглед огромна млазна мотора то је довољно забринуло Американце да би се упитали о каквом се тачно авиону ради и које су његове могућности. Је ли бржи од њихових? Могу ли њихови ловци да се носе са овим новим совјетским авионом?  Годину дана касније на Блиском истоку су Израелци запазили чудни нови авион који је летео брзином од 3.2 маха, дакле три пута брже од брзине звука, и успињао се на висину од 20 километара. Ни они никад пре нису видели нешто такво. Кад су други пут запазили авион и покушали да га пресретну својим ловцима нису му пришли ни близу. Такву брзину достизао је једино култни амерички шпијунски авион Локхид СР-71, познат под називом Блекбирд (Црна птица). Ипак, Црна птица није била наоружана пројектилима као совјетски авион. Било је то сасвим довољно за Пентагон да огласи узбуну због новог совјетског борбеног авиона који је очито бржи и окретнији од било чега што они имају. Ипак, без добрих шпијунских информација западне силе напросто нису имале начина да то знају. Штавише, нису ни знали како се авион зове. Међутим, то ће променити један човек - Виктор Беленко. Рођен непосредно после Другог светског рата, Беленко је био узоран грађанин који је упорним радом постао војни пилот. Када је у својим касним двадесетима прошао кроз личне проблеме (између осталог и развод), Беленко је почео да испитује исправност совјетског система и "зле Американце", каквим их је приказивала пропаганда у првој комунистичкој сили света.
Срећом по њега, Беленко је летео фамозним ловцем кога су се Американци толико бојали и 1976. године је схватио да би управо тај авион, назван Миг 25, могао да буде његова карта за бег на запад. Стациониран у бази Чугујевка близу Владивостока, Беленко је био међу пилотима који су били задужени за пресретање америчких шпијунских авиона који су знали да прелећу изнад совјетског ваздушног простора. Та база је била удаљена тек 644 километара од Јапана и Беленко се напослетку одлучио на бег.
6. септембра 1976. одлетео је заједно с неколико својих колега на тренинг-мисију.  У једном тренутку се одвојио од формације и кренуо према Јапану, а како би избегао совјетске и јапанске радаре летео је на висини од само 30 метара изнад мора. Када је био довољно дубоко у јапанском ваздушном простору Беленко је подигао свој Миг на висину од 6 километара како би га спазили јапански радари - иако су Јапанци покушали да га зову, његов радио је био подешен на погрешним фреквенцијама па није успео да им објасни ко је и какве су му намере. Кад су се јапански ловци дигли да га пресретну, Беленко се спустио испод облака и поново нестао с радара. Циљ му је била база Читоз. Како се његов танк брзо празнио, био је присиљен да слети на најближи аеродром - Хакодате на северу Хокаида.Мало је рећи да су Јапанци били запањени кад су гледали како се на писту спушта огромни, готово 20 метара дуги борбени авион с два млазна мотора, украшен црвеном звездом Совјетског Савеза. Будући да је писта била прекратка за Миг 25, Беленко се зауставио тек након што је "преорао" стотињак метара земље на самом крају писте. Кад је изашао из кокпита, извукао је пиштољ и испалио два хица у знак упозорења, а службеницима с аеродрома казао је своје име, чин и жељу да пребегне на запад. Ту су се убрзо нашли многи агенти, међу њима и они из ЦИА, који нису могли да се начуде властитој срећи. Њихов мистериозни авион дословно им је долетео у руке. Најтајнији авион тог времена ускоро је растављен део по део током следећих недеља, а његове могућности биле су напокон огољене пред знатижељним очима западних агената и инжењера. Миг 25 није био супер-ловац којег се Пентагон бојао. Истина, био је врло брз (и данас је други најбржи војни авион у историји), али је имао врло специфичну улогу (углавном пресретање непријатељских шпијунских авиона) ван које су његове могућности биле ограничене. Миг 25 био је скуп пресретач наоружан с четири огромна ваздух-ваздух пројектила који је могао да лети три пута брже од звука, али чији мотори би се при тим брзинама налазили под огромним притиском због чега је пилотима саветовано да не лете брже од маkса 2.83. Осим тога, Миг 25 није био ни приближно окретан како се мислило, због јаких мотора је брзо трошио гориво и последично имао мањи домет, а његов радар је био застарео у поређењу с америчким. Иако је Миг 25 произведен у више од 1.000 примерака и и даље је у ограниченој служби у руским ваздушним снагама (а користе га и Алжир и Сирија), његов утицај на развој војне авијације био је највише у страху који је изазивао код Американаца и њихових савезника пре него су знали његове могућности. Због њега је развијен и брзи Ф-15 Игл, који је и дан данас један од најбољих ловаца на свету. Што се руске авијације тиче, Миг 25 служио је као подлога да се направи Миг-31, брзи, снажни, софистициранији и добро наоружани авион с моћним радаром који руске снаге и данас навелико користе, а чије су целокупне могућности и детаљи израде још увек тајна. Извор: BBC/Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА