Најновије

СВЕ ДА НАПАКОСТЕ СРБИМА: СБ УН променио статут Хашког трибунала због случаја Ратка Младића

ЊУЈОРК- Савет безбедности Уједињених нација изменио је Статут Хашког трибунала због случаја Ратка Младића, тако што је на молбу председника трибунала у Статут додат нови члан којим је омогућено именовање судија које би одлучивале о евентуалним интерлокуторним жалбама у Младићевом предмету, саопштено је из Хага.

Ратко Младић (Фото: Јутјуб)

У саопштењу се прецизира да се СБ јуче једногласно сложио са изменама Статута усвојивши Резолуцију 2306 (2016), којом се Генералном секретару УН омогућава да именује судије у жалбено веће на ад хок и привременој основи на захтев председника Хашког трибуинала и након консултација с председавајућим Савета безбедности.
Претходно је председник трибунала судија Кармел Агијус обавестио 29. јула Савет безбедности да тренутно нема довољно сталних судија у том суду које би се бавиле евентуалним интерлокуторним žалбама у првостепеном поступку против Младића који је у току.
Усвајање Резолуције и измена Статута ће обезбедити да Жалбено веће може бити именовано на одговарајући начин у случају да до таквих жалби дође у предмету Младић, наводи се у саопштењу трибунала.
Како је наведено у новом члану Статута, ад хок судија може бити именован уколико ниједан стални судија који тренутно обавља ту функцију није доступан за именовање у Жалбено веће и уколико су све друге практичне алтернативе исцрпљене.
Именовани судија мора бити бивши судија Хашког трибунала или Међународног кривичног суда за Руанду, који је такође судија Механизма за међународне кривичне судове.
Савет безбедности је 25. маја 1993. усвојио Статут Хашког трибунала Резолуцијом 827 (1993).
Статут је од тада мењан по потреби како би се побољšали правосудни капацитети тог ад хок суда за ратне злочине почињене на територији бивше Југославије.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА