Најновије

ХИЛАРИ НАМ ЗА КОСОВО НУДИ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ: Клинтонова има стратегију за "финално решење Балкана"!

Кандидаткиња за председника САД Хилари Клинтон наложила је својим сарадницима да јој израде стратегију за "финално решење сукоба на Балкану.

Кандидаткиња за председника САД Хилари Клинтон (Фото: Синхуа)

Ова спољнополитичка стратегија у чијој изради су, између осталих, учествовали и аналитичари "Стратфора" и "Ренд корпорације" могла би у случају изборне победе Клинтонове битно да утиче на судбину свакога од нас у Србији и околним земљама.
Хиларини саветници као кључну тачку новог програма за Балкан предлажу коначно решење националних питања Срба, Хрвата и Албанаца.

"Праведна подела"

- Као прво, каже се да је услов свих услова "излазак Срба, Хрвата и Албанаца на природне границе", а као те природне границе дефинише се простор који ти народи контролишу и којим фактички владају на терену. У анализи стања на терену наглашава се да на простору бивше Југославије неће и не може бити дугорочног мира све док три највећа народа дефинитивно не одустану од рата и сукоба као решења за националне проблеме. А предуслов за то јесте праведно решење... - каже извор за исти лист, који даље прецизира шта су све и како Американци замислили: - Конкретно за Србију предлаже се "симетричан модел" који подразумева да Београду треба дати право на уједињење са Републиком Српском, али под условом да призна Косово, које опет треба да се припоји Албанији! Предлаже се и давање специјалног статуса северу Косова, које би добило право на широку аутономију и право на специјалне везе са Србијом. Коначно, предвиђају се и механизми за заштиту "српске мањине", као и српских манастира на Косову... Такође, како преноси саговорник листа, предлог Хилариног плана за Балкан подразумева и "опстанак БиХ у складу са договором Бошњака и Хрвата". - У стратегији се каже да Бошњаци као највеће жртве рата у бившој Југославији и "традиционални амерички савезници" имају право на своју државу, али се наглашава да је Босна у садашњем облику врло тешко одржива. Процењује се да би Хрвати имали интерес да се са Бошњацима договоре о опстанку државе БиХ, у чијем саставу више не би била Република Српска... Сасвим је, даље, интересантно да стручњаци које је ангажовала Хилари Клинтон у својој стратегији наводе да је Македонија у данашњем облику "неодржива држава"! - Наводи се да је бивша југословенска република Македонија дугорочно немогућа у облику у коме сада постоји. Као разлози наводе се непремостиве разлике између Македонаца и Албанаца који чине трећину становништва, а такође, спомиње се и "нерешив статусни сукоб" са Грчком. Као једино решење за Македонију предлаже се "убрзани, условни улазак у ЕУ и НАТО"... - преноси извор за исти лист. На питање шта је "Хиларино решење" за Црну Гору, он одговара: - Веровали или не, али Црна Гора се уопште не спомиње! Зашто и како је то могуће стварно не знам... И док званичници јуче нису хтели да коментаришу, аналитичар Бошко Јакшић каже да у овом тренутку Балкан и бивша Југославија нису главна брига Хилари Клинтон, али... - Ако Хилари постане председница, вероватно ће и то бити важна тема. Ово "коначно решење" о којем ви причате делује нелогично јер одступа од досадашње политике Вашингтона. Америка је, да вас подсетим, тврдила да је Косово последња измена граница на Балкану, а у Вашингтону се званично куну у Дејтонски споразум, који подразумева целовиту БиХ. У сваком случају, ако би РС изашла из БиХ, немогућ је договор Бошњака и Хрвата, јер Хрвати тамо већ сада живе као засебни ентитет... - каже Јакшић.

Пандорина кутија

Каријерни дипломата Зоран Миливојевић тврди да би реализовање "коначног решења" по предлогу Клинтонових сарадника морао да подразумева рат, али и нови однос снага на светској политичкој сцени. - Ове идеје представљају велики заокрет од досадашње америчке политике. Прелаз на "природне границе" отвара Пандорину кутију међунационалних сукоба, јер ако би Срби добили своју државу у БиХ, могло би се покренути албанско питање у Македонији, као и питање Санџака... Не верујем, такође, ни да би Бошњаци мирно пристали да им се држава сведе на сарајевски пашалук - закључује Миливојевић. Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА