Најновије

Шешељ поделио Хрватску!

Северозапад Хрватске гласа за левицу, Славонија, Лика и Далмација за десницу. СДП и партнере типују богатији, ХДЗ и странке деснице - сиромашнији крајеви Хрватске. За левицу су, анкете показују, више високообразовани, а за десницу они с "мање школе", левицу подржавају старији, десницу - млађи гласачи.

Војислав Шешељ (Фото: Јутјуб)

И тако, из избора у изборе, без обзира води ли ХДЗ "тврђи" Карамарко или "мекши" Пленковић, и да ли је на челу СДП бивши комунист Рачан или либерал Милановић.
И велика анкета РТЛ прогнозира исто: СДП побеђује у четири загребачке јединице, на северу, у Истри и Кварнеру, а ХДЗ-овска утврђења у на истоку и југу Хрватске, истражује Слободна Далмација.
Крешимир Мацан, власник једне сплитске агенције за односе с јавношћу тврди да је Вировитица - Карлобаг, некадашња линија разграничења коју је замислио лидер српских радикала Војислав Шешељ поделила бирачко тело у Хрватској.
- То је била линија ратишта, па они који су били изложени рату типују десницу, а остали левицу. То је очигледно чак и у јединицама које осцилирају. Кад је СДП био много јачи од ХДЗ, онда се и десета изборна јединица, која гласа за десницу, приклањала левици, и то левом центру. А то је бирачко тело из Сплита, јер Сплит није био на првој линији фронта, а Задар, Шибеник и Дубровник јесу, па у свим политичким ситуацијама остају верни ХДЗ. И славноски Осијек зна да искочи из утврђених политичких шаблона кад је СДП много јачи од ХДЗ.
Чему онда скупе изборне кампање кад су карте већ унапред подељене? - То је доказ да смо и даље дубоко идеолошки подељени, а то је нарочито изражено по регијама. Слична је подела гласова и на локалном нивоу, па један ХНС, којег у Далмацији називају странком од један посто, доминира у Међимурју. Томе што изгледа да се већ све унапред зна, доприноси да су се странке у одређеним срединама свих ових година учврстиле јер су им на располагању буџетска средства, али до њих не би могли да им те средине политички нису верне - каже Јерко Трогрлић, власник једне сплитске ПР агенције. Износи и пример: Дамир Крстичевић на изборима 2016. још наступа као генерал, ратни заповедник, иако је од рата прошло више од 20 година. То је очигледно и даље добар политички потез, јер ХДЗ у његовој, десетој изборној јединици стоји одлично. Трогрлић упозорава и на утицај Цркве у крајевима у којима доминира десница, а где она људима више значи него у богатијем, северозападном делу Хрватске. Ипак, по Трогрлићевом мишљењу, рат је пресудно одредио бирачке наклоности. - То што Истра и Кварнер верно гласају за левицу, говори да су и њих јасно одредила ратна збивања, само не из овог, него из Другог светског рата - закључио је Трогрлић. Извор: vesti-online

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА