Најновије

ДАНАС ЈЕ БОГОЈАВЉЕНСКА НОЋ: Ако останете будни до поноћи и урадите ово десиће вам се дивна ствар

Верује се да се, у глуво доба, уочи Богојављења, на трен отвара небо, да се крсте (укрштају) ветрови што дувају зими с онима што дувају лети и да сва вода постаје света.

Богојављење (Фото: СПЦ)

Ако у Богојављенској ноћи у поноћ отворите прозор и погледате у небо, вероватно ћете приметити да и неко од ваших комшија ради исто. Ово не треба да вас чуди… реч је о прастаром православном обичају!
18. јануара је Крстовдан, велики хришћански празник и први дан после Божића када се пости. Некада је подразумевао велики број ритуала и обичаја, али је данас већина њих померена на Богојављење.
Ипак, главна ствар дешава се 18. увече! Чим Сунце зађе, уочи празника, хришћани почињу да се поздрављају са „Бог се јави!“, а одговорају са „Ваистину се јави!“, а нарочито је битно остати будан до поноћи!
Наиме, наши стари верују да је ноћ између 18. и 19. јануара време када се небо отвара и „Бог се јавља“. Према веровању, Богојављење – јављање или објава Бога, дешава се у глуво доба, уочи Богојављења, када се на трен отвара небо, да се укрштају ветрови што дувају зими с онима што дувају лети. У том тренутку све воде света престану да теку, а онај ко се затекне на отвореном и то види, може од Бога да затражи испуњење једне жеље.

Дан када је Исус Христос крштен у реци Јордан

По хришћанском веровању, 30. године наше ере Исус Христос је као дрводеља живео са својом мајком Маријом и њеним мужем Јосифом, а тада је позвао Јована Претечу да га крсти у реци Јордан. По Библији, одмах по крштењу, а оно је обављено три пута порињањем у воду, отворило се небо и зачуо се глас Бога Оца који је објавио да је Исус син његов, а тада на раме Исуса слете Свети Дух у обличју голуба. Овим крштењем је Исус означио почетак своје мисије и проповеди.
Богојављење је један од петнаест највећих хришћанских празника.
Осим овог, према мишљењу многих најлепшег обичаја за Богојављење, овај празник карактерише и велики број других веровања претеклих из давнина. Верује се да ће неудате девојке, уколико ставе огледалце под јастук 18. јануара увече сањати мушкарца за кога ће се удати.
Такође, у појединим крајевима младе девојке месе по четири лоптице од теста. У три ставе папирић са именима својих симпатија, а један оставе празан. Затим се те лоптице убаце у кључалу воду и која прва избије на површину, она носи папирић са именом љубави те девојке.
Уколико је испливала празна лоптица, значи да девојка још није упознала свог суђеног.
Веровало се и да време на Богојављење предсказује какво ће време бити целе године. Ако сутра буде јак мраз или пада снег, година ће бити родна. Ако пак, буде ведро, биће сушна година. Уколико 19. јануар буде кишовит, целе године ће бити доста падавина и поплава.
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА