Најновије

Оштра полемика Тање Мишчевић и албанске посланице

Албанска посланица Мајлинда Брегу изјавила је да је хапшење бившег вође ОВК Рамуша Харадинаја "уплашило" регион.

Тања Мишчевић (Фото: Медија центар)

С друге стране, шефица преговарачког тима Србије са ЕУ Тања Мишчевић истакла је да је хапшење ратних злочинаца један од основних постулата владавине права.
Говорећи о Брегзиту, Мајлинда Брегу је на конференцији “ЕУ и Западни Балкан после Брегзита“ изразила незадовољство због међусобних претњи између Британије и ЕУ због изласка, али и у региону, које, како каже, није донео тај процес.
- Страха од конфликта ће увек бити - оценила је она, додајући да је регион суочен са економским, али и са проблемима безбедности. 
Како је рекла, неки живе под шемом конфликта и не могу да покопају оно што се десило у прошлости, како би се градила будућност, те да је оно што се чуло у последње време проблематично за регион”. 
- Имамо воз, имамо хапшење које је уплашило цео регион - рекла је она и додала да би исто то рекла и да није Албанка. 
Између осталог, рекла је и да Косово није Србија, а да такође није ни Албанија. 
Косово је Република Косово од 2008. године и уз све наше емоције, то је истина која је присутна у региону. "Усуђујем се да кажем да нико не може да покуша да промени границе”, рекла је она. 
Како је рекла, регион не може да оптужи Брегзит за било шта, уколико се мисли да задатак политичара није да доведу просперитет већ да се само брину о територијама. 
Она сматра да су демократије у региону крхке и да је један од проблема владавина права. 
Одговарајући на констатацију албанске посланице Мајлинде Брегу, Мишчевићева је казала да је за њу хапшење ратних злочинаца један од основних постулата владавине права. 
- Ми можемо да се не слажемо око статуса Косова, али око тога шта су принципи и основни елементи владавине права, мислим да бисмо морали да се јако добро сложимо - одговорила је Мишчевићева. 
Она је додала да је крајње отворен разговор предуслов искрене регионалне сарадње која неће бити заснована на емоцијама и начин да се дође до заједничког именитеља. 
- Када је у претходних толико векова, регион имао један те исти циљ - а то је кретање ка ЕУ, постизање онога што су европске вредности, то је важна ствар на којој треба да радимо даље - рекла је Мишчевићева. 
На конференцији су изнета различита мишљења о Брегзиту и последицама које излазак Велике Британије из ЕУ може да има по земље Западног Балкана. 
Учесници конференције коју су организовали Институт за европске студије и фондација Ханс Зајдел навели су да се Брегзит може посматрати као шанса да се ЕУ реформише и врати основним вредностима, те да се земље Западног Балкана више посвете решавању егзистенцијалних питања, али и као проблем који ће успорити процес проширења. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА