Најновије

ПАЖЉИВО: Шта да радите ако вам промрзну прсти?

Промрзлине на деловима тела се препознају по томе што је кожа модра, бела или црвена, а касније настаје оток, а некада и пликови.

Илустрација (Фото: pixabay.com)

Уколико се јаве промрзлине особу треба увести у топлу просторију, скинути јој обућу, одећу и прстење, а комаде који су залепљени на кожу не треба насилно скидати, већ их треба обрезати маказама, наведено је на сајту Институту за јавно здравље Србије "Батут".
Промрзлине треба прекрити газом, али их не треба увијати завојем. Уколико су промрзле особе при свести треба им дати топла, заслађена, безалкохолна пића.
При дужем боравку на ниским температурама може доћи и до смртног исхода - "беле смрти". Долази до хлађења читавог тела уз немогућност организма да сачува минималну телесну температуру, оштећења централног нервног система, наглог пада реакција на бол, поспаности, стања сличног наркотисаном и врло брзог смртног исхода.
Алкохолисана стања и исцрпљеност убрзавају настанак смрзавања.
Новорођенчад и мала деца су склона смрзавању због ниске телесне масе и неразвијених заштитних терморегулационих механизама.
У "Батуту" кажу да током хладних дана треба носити гардеробу која није превише уз тело. Предност имају синтетички материјали, који су водоотпорни и брзо се суше, у односу на традиционалне: памук и вуна, који упијају зној и задржавају влажност, што ствара осећај хладноће.

Шта не сме да се ради

Промрзлине на рукама и ногама никако не треба трљати, не бушити пликове, не навлачити рукавице или чарапе, не стављати термофор. Како да се заштитите од хладноће погледајтеОВДЕ.
Извор: Мондо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА