Најновије

"Доста хистерије Кијева, неће избацити Црноморску флоту са Крима"

Власти у Кијеву треба да престану са закаснелом хистеријом у вези са базирањем Црноморске флоте на Криму, изјавио је посланик Државне думе Русије из Кримског региона Руслан Баљбек.

Црноморска флота (Фото: Министарство одбране Русије)

Раније је Печерски обласни суд у Кијеву предао истражитељима главног војног тужилаштва привремени приступ оригиналима Харковских споразума које су 2010. године потписале Украјина и Русија, а чиме је продужен боравак Црноморске флоте на Криму. Дозвола је одобрена у оквиру кривичног поступка за велеиздају и злоупотребу службеног положаја, у оквиру којег се главно војно тужилаштво бави околностима потписивања споразума са Русијом о Црноморској флоти.
„Украјинске власти скоро три године касне са хистеријом о Црноморској флоти на Криму. Сви ови поступци о одузимању докумената, проверавање рукописа и вођење истраге, све је то неуспешан покушај да се ухвати воз који је одавно отишао“, рекао је Баљбек. Он каже да се Црноморска флота потчињава Врховном команданту Русије и базира на својој територији.
Можда бисмо безвредне папире који ће доћи из Кијева могли да задржимо због историје“, истакао је он.
Баљбек је додао да званични Кијев нема могућности за избацивање Црноморске флоте на силу са Кримског полуострва, а нада у помоћ међународне заједнице „ишчезла је као дим“. У априлу 2010. године Русија и Украјина су у време председника Виктора Јануковича у Харкову потписале споразуме о продужењу боравка Црноморске флоте у Украјини после 2017. године на 25 година са могућношћу каснијег продужења за пет година уз обострану сагласност страна. Заузврат је Украјина добила попуст на руски гас у износу од 100 долара за хиљаду кубних метара.   Путин и Шојгу повлачи своје најмоћније оружје из Сирије. О томе читајтеОВДЕ.
Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА