Најновије

ЈУРИ ЛИ СВЕТ У РАТ? Хиперсоничне ракете ускоро у арсеналу САД, Русије и Кине (ВИДЕО)

Сједињене Америчке Државе, Русија и Кина развијају хиперсоничне ракете, пише британски "Индепендент", наводећи да ове светске силе уједно морају да воде рачуна како ово оружје не би пало у руке "одметнутих режима" који би могли да угрозе безбедност.

Руска хиперсонична ракета Циркон (Фото: РИА)

Наведена оружја на којима се ради су "нова врста претње", јер су направљена за избегавање одбрамбених противракетних система, те би државе имале мање времена за одговор на такав напад, тврди се у студији истраживачке организације РАНД.
Ако се та технологија буде развијала неконтролисано, земље би могле да поставе своје одбрамбене системе на подешавања "тренутне одмазде", а тиме и да повећају шансе за избијање ракетног рата.
"Развој хиперсоничних ракета повећао би шансу стратешког рата. Подстакао би државе да постану брзе на окидачу", тврди аутор студије Ричард Шпајер.
Стручњаци наводе у студији да свет има мање од 10 година да примени режим ограничавања наоружавања, преноси Индекс.
Претња хиперсоничних ракета није повезана само са њиховом екстремном брзином већ и са тим да се њима може јако прецизно управљати, а то је карактеристика коју не поседују традиционални балистички пројектили.
Русија, Кина и САД развијају ту технологију, а истраживачи РАНД-а упозоравају да се те земље морају сагласити око тога да не продају целе системе или веће подстистеме таквог наоружања другима.
Где је Србија заказала? Орић годинама шетао по Београду, имао љубавне састанке. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА