Најновије

"СЛОБОДА 2017": Шојгу стигао у Београд, Мигови 29 на аеродрому, спектакл у Батајници (ФОТО/ВИДЕО)

Министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу допутовао је данас у Београд, где ће присуствовати обележавању Дана ослобођења Београда у Другом светском рату. Шојгуа је на аеродрому "Никола Тесла" дочекао министар одбране Србије Александар Вулин.

Шојгу и ВУлин (Фото: Јутјуб)

Руски министар одбране ће у Батајници присуствовати Приказу оперативних способности Војске Србије "Слобода 2017".

Вулин и Шојгу: Србија и Русија брижљиво граде и чувају посебне односе

После данашњег свечаног дочека на Аеродрому „Никола Тесла“, министар одбране Републике Србије Александар Вулин и министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу састали су се у Малој сали Старог Генералштаба.
Министар Вулин је пожелео министру одбране Руске Федерације добродошлицу на прославу Дана победе те истакао блискост двеју земаља јер су одувек биле на истој страни.
- У најтежим тренуцима наше и ваше историје ми смо били на истој страни. То је оно што остаје запамћено, то је оно што опредељује будућност. Зато ми немамо права да будемо мање храбри од наших предака. Ви знате да је Србија војно неутрална земља, али да би била војно неутрална и самостална она мора да буде војнички јака. Зато нам је ваша помоћ неизмерно важна. Договор председника Путина и председника Вучића је исто важан и захваљујући њему можемо да кажемо да данас имамо могућност да бранимо наше небо. Такође бих желео да захвалим и Вама лично, јер знам колико је било потребно напора и труда да се све ово уради, рекао је министар Вулин.
Министар Сергеј Шојгу захвалио је министру Вулину на позиву да заједно проведу данашњи празник.
- Пре 73 године наши очеви и деде су раме уз раме ослобађали Београд. То је посебно важно данас када многи покушавају да преписују историју и када се у неким државама подижу споменици онима који су ратовали против нас и били на страни фашизма. Ми не можемо то да прихватимо, рекао је министар Шојгу и подсетио министра Вулина да му је у Москви обећао да ће авиони стићи у Београд до данашњег празника.
- Као што видите они су ту. Надам се да ће авиони бити сигуран штит и гарант безбедности и независности Србије, рекао је министар одбране Руске Федерације.

Мигови у Батајници (Фото: Принтскрин Интернет) На аеродрому Батајница све је спремно за Приказ дела оперативних способности Војске Србије "Слобода 2017" поводом Дана ослобођења Београда у Другом светском рату, а први пут изложени су нови мигови 29 чија ће свечана званична примопредаја бити одржана данас.
Бројни грађани пристижу на Батајницу где ће имати прилике да виде, осим нових изложених мигова 29 више од 2.200 припадника Војске Србије, више од 130 разлицитих возила, 30 авиона и хеликоптера, више од 40 пројеката у наоружању и опреми на којима ради одбрамбена индустрија Србије, модуларну пушку са два калибра, нове војнике опремљене по концепту "1.500".
Уз авијацију Војске Србије, у летачком делу приказа учествоваће и руска акро-група "Стрижи", а статички део приказа биће посвећен новим производима Одбрамбене индустрије Србије.
Председник Србије Александар Вучић позвао је грађане да дођу на аеродром у Батајници уз поруку да ће видети другачију Војску Србије, као и да полако, али сигурно јачамо борбену и ватрену моћ наше армије.
Приказу "Слобода 2017" присуствоваће поред председника Србије и највише државно и војно руководство Србије, руски министар одбране Сергеј Шојгу, председник Републике Српске Милорад Додик и представници дипломатског кора.

Спектакл групе "Стрижи" (Фото: Принтскрин/Интернет) Иначе улаз на аеродром Батајница могућ је на капијама 1, 1А и 2, које су обележене, а налазе се на путу Батајница-Нова Пазова док улаз неће бити могућ код Ваздухопловног завода "Мома Станојловић".
Министарство одбране замолило је грађане који желе да посматрају Приказ "Слобода 2017" да на аеродром Батајница дођу у периоду од 9 до 11 часова".
Због опше безбедности, саобраћај од центра Батајнице до Нове Пазове, као и искључење са аутопута код Нових Бановаца ка Батајници затворени су за приватна возила, а линије градског превоза, појачане су из центра Батајнице и Нове Пазове до аеродрома.
Грађани који стигну у Батајницу БГ возом ће моћи да користе и посебне локалне линије Градског саобраћајног предузећа које полазе са железничке станице и из центра Батајнице и превозе путнике директно до војног аеродрома, а у сарадњи са Градом уведене су кружне "шатл" линије на том потезу.

Шојгу у Београду

Министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу допутовао је данас у Београд, где ће присуствовати обележавању Дана ослобођења Београда у Другом светском рату. Шојгуа је на аеродрому "Никола Тесла" дочекао министар одбране Србије Александар Вулин.
Руски министар одбране ће у Батајници присуствовати Приказу оперативних способности Војске Србије "Слобода 2017".
Предвиђено је да Шојгу положи венац на Споменик ослободиоцима Београда и Споменик совјетском војнику на Новом гробљу. У поподневним сатима он ће у Храму Светог Саве разговарати са патријархом српским Иринејом.
Набавка система противваздушне одбране "Бук м2" или "панцир" за Војску Србије биће једна од главних тема састанка руског вицепремијера Димитрија Рогозина и министра одбране Сергеја Шојгуа са нашим државним врхом. Прочитајте ОВДЕ све о томе.
Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Расклопљени руски МИГ-ови у Србији, ремонт 185 милиона еура.

Бонус видео

Тестирање рсуког Мига којег је добила Србија.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА