Најновије

ШОК У МОСКВИ: Нетанијаху тражио од Путина пролаз за израелске авионе да помогну Курдима у Ираку?!

Познати руски новинар Максим Сучков објавио је да је, према информацијама до којих је дошао, премијер Израела Бењамин Нетанијаху обавестио председника Русије Владимира Путина да Израел разматра могућност коришћења сиријског ваздушног простора како би послали своје ваздухопловне снаге у регион Ирачког Курдистана.

Бењамин Нетанијаху - Биби (Фото: Синхуа)

Иако би се Израел, наводно, ограничио само на "хуманитарну помоћ" Регионалној влади Курдистана (РВК), треба напоменути и да је Израел још одавно означио ирачке,претежно шиитске, Јединице народне мобилизације (ЈНМ) као свог противника у региону и да се не би либили да опробају своју ватрену моћ над њима.
Према наводима Сучкова, руске власти нису имале позитиван одговор за Тел Авив. Према тврдњама његових извора, Москва је поручила Израелцима да не очекују помоћ по овом питању. Штавише, како тврди руски новинар, Москва ће учинити све што је у њењној моћи да спречи ескалацију у Ираку, будући да су недавно договорене велике руске инвестиције у нафтни сектор те земље. У повезаном следу догађаја, високи израелски званичник данас је за Ројтерс изјавио да Тел Авив види Ирачки Курдистан као "улаз на стратешко место" за Израел, због непосредне близине израелских непријатеља - Ирана и Сирије, и да његова земља жели да види да неко што пре обезбеди Курдима средства за одбрану од ирачких напада. Обзиром на темпо којим ирачке снаге враћају контролу над својом земљом, о чему више можете да прочитате ОВДЕ, Израелцим, по овом питању сат брзо откуцава. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА