Најновије

САД И СКОТ ПРОВОЦИРА: Хојт Ји није претерао изјавом о "две столице"! Рекао је то као пријатељ Србије!

Разговор високог званичника Стејт департмента Хојта Брајана Јиа са председником Србије Александром Вучићем био је отворен и позитиван, а Ји је поручио да Србија треба да има добре односе са Русијом, али и да стопроцентно буде посвећена ЕУ којој тежи, каже амбасадор САД у Београду Кајл Скот.

Амбасадор САД у Београду Кајл Скот (Фото: Јутјуб)

Амерички дипломата је оценио да амерички званичник изјавом о "две столице" није претерао.
Председник Србије ће саопштити како је текао разговор са Јием, рекао је Скот новинарима одговарајући на питање да ли је Вучић оштро реаговао на Јиову забринутост због перцепције да је Србија једном ногом на путу ка ЕУ, а другом ка савезу са Русијом, као и забринутост због руског утицаја у региону.
- Није на мени да кажем. Мислим да Ји није претерао. Рекао је то као пријатељ Србије, рекао је да ми подржавамо српски пут ка ЕУ, али да постоје изазови пред Србијом. Изазови су јасни, да треба да буде већег напретка по питању владавине права, слободе медије и што се тиче нормализације односа са КиМ. Јер без тога неће бити инеграције у ЕУ” - навео је Скот.
Оценивши да је у штампи било мало претеривања у вези са тим, Скот је казао да односи Србије и Русије нису проблем и да Србија може да има добре односе са Москвом, али и добре односе са ЕУ, са САД и са Кином.
- Ји је рекао да земља која хоће да уђе у ЕУ мора томе да буде посвећана 100 одсто, и да својим активностима покаже да је посвећана ЕУ. И Унија има заједничку спољну политику и њој се очекује да се та заједничка политика спроводи - рекао је Скот, који је негирао да је питање КиМ било кључно на том састанку.
На инсистирање новинара да амбасадор Скот ипак каже које је питање било спорно у разговорима Вучића и Јиа, и да ли је то можда Руски хуманитарни центар у Нишу, он је навео да то није био фокус јучерашњег разговора и да је амерички званичник већ раније изнео став о том центру.
Скот није желео да коментарише реаговање Москве на изјаве Јиа у Београду, рекавши да за изјаве из Москве треба питати Москву, а не њега.
Прочитајте ОВДЕ шта је Александар Вучић рекао Брајану Хојту Јију?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте интервју са Кајлом Скотом.

Бонус видео

Скот о коментарима на рачун односа са САД.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА