Најновије

СТИЖЕ САТАНА 2: Руси најавили прво тестирање највеће америчке ноћне море (ВИДЕО)

До краја године очекује се да Русија изведе прво тестирање интерконтиненталне ракете Сармат РС-28, или како је на западу зову "Сатана 2".

Страшни Сармат (Фото: РИА)

Према извештајима које је објавио руски лист "Комерсант" у понедељак, позивајући се на изворе блиске Министарству одбране Русије, након низа одлагања нова руска интерконтинентална ракета која може да пробије сваки одбрамбени штит тестираће се на космодрому Плесек у Аркхангелској области.
Најпре ће се тестирати излазак ракете из подземне шахте, а затим и одвајање првог степена ракете. Уколико први тест буде успешан, други ће такође бити изведен пре краја године, наводи "Комерсант". Лист наводи да је пропелере ракете дизајнирала група "Енергомакс", док је њихова производња поверена фабрици "Протон-ПМ", пренео је "Спутњик".
Раније је командант Стратешких ракетних снага Русије Сергеј Каракајев најавио да се пуштање у рад система Сармат очекује до 2019. или 2020. године.
Ракета са ракетним мотором на течни погон са надзорним уређајем "Сатана 2" би требало да замени Р-36М, који је НАТО прозвао Сатана. Према заменику министра одбране Русије Јурију Борисовом, Сармат ће моћи да пробије сваки обрамбени штит, чиме ће представљати одговор Москве на амерички програм "Брз глобални удар".
Ради се о супер-тешкој, термонуклеарној и интерконтиненталној ракети, која може да носи и то 10 тона експлозива. То значи да може да понесе 10 тежих или 15 лакших бојевих глава, или чак 24 хиперсоничних ракета. Према извештају руских медија, РС-28 Сармат ће моћи да уништи територију величине Француске или Тексаса, а способан је и да избегне радаре.
Очекује се да ће имати домет од око 10.000 километара, што значи да ће омогућити Москви да нападне европске или америчке државе.
Због огромне разорне моћи Сатана представља једну од највећих опасности по Сједињене Америчке Државе, чији су стручњаци прошле године издали драматично упозорење да само пет оваквих ракета може да уништи комплетну источну обалу Америке. Међутим, Сатана 2 је напреднија верзија, и до два пута снажнија.
Пројектил Сармат РС-28 ће се кретати брзином од седам километара у секунди и дизајниран је тако да може да надмудри антиракетне штитове, а убојни терет који може да понесе је и 2.000 пута јачи од атомске бомбе бачене на Хирошиму и Нагасаки 1945. године.
Игор Сутјагин, експерт за руско нуклеарно оружје на "Ројал јунајтед сервису" институту у Лондону каже да су СС-18 пројектили старији од 30 година и да је било време да се нађе њихова замена. Како каже овај стручњак, мале шансе ће против овог пројектила имати НАТО антиракетни штитиови.
- Пројектил је веома брз, а и путања лета му је веома непредвидива - рекао је.
Русија има војне капацитете да прегази снаге НАТО за само 36 сати. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА