Најновије

ВУЧИЋ ЈИЈУ "БЕЗ УВИЈАЊА": Тако се нисте понашали пре девет година!

Отворени и напети састанак председника Србије Александра Вучића и заменика помоћника државног секретара САД Хојта Брајана Јија могао би се сажети у две кључне тачке: дубоко неслагање око питања Косова и Метохије и наставак притиска да Србија прекине блиске односе са Русијом.

Хојт Ји и Вучић (Фото: Јутјуб)

Како лист Новости наводи, позивајући се на изворе из Вучићевог окружења, управо се око ове две теме јуче „вртео“ разговор у Палати „Србија“, чији прилог је дан раније била огољена порука Јија — да Београд више неће моћи да „седи на две столице“.
Извори кажу да је гост „добронамерно“ саветовао свом домаћину да би Србија требало да поштује територијални интегритет Косова, и наводе да су се најпре у тој тачки појавили „шумови на везама“.
Како се истиче, председник Вучић је Јиjу на то без увијања саопштио: „Тако се нисте понашали пре девет година“.
Председник је, наводе исти извори, образложио свој став да долазеће генерације не смемо оптеретити замрзнутим конфликтом који је препрека за историјско помирење Срба и Албанаца, а није пропустио прилику да званичнику САД саопшти да Приштина упорно и некажњено кочи спровођење Бриселског споразума.
„Неки су подигли ларму због тога што је из баналних техничких разлога за два дана закаснио улазак српских судија у правосудни систем Косова и Метохије, а Приштина већ 1.652 дана не спроводи обавезу да формира Заједницу српских општина (ЗСО) и ником ништа“, категоричан је био Вучић.
Што се тиче другог „камена спотицања“ у дијалогу — односа Београда према Москви — Ји је, наводно, децидирано рекао да Србија тешко може једном ногом да иде ка Русији, а другом ка ЕУ.
Уз то, поменуо је и да је из визуре Вашингтона „врло проблематичан“ захтев Руса из Хуманитарног центра у Нишу да им се додели статус дипломатског особља.
Аргументи председника били да Србија остаје стратешки опредељена за евроинтеграције, али да ће и даље развијати пријатељске односе са Русијом, али и Кином, Индијом, Уједињеним Арапским Емиратима…
Госта су интересовале и „дежурне теме“ — докле се стигло у истрагама о „случају браће Битићи“ и паљењу америчке амбасаде у Београду.
Председник је, како тврди извор, казао да нико у Србији неће ставити под тепих та два догађаја. Навео је и да се иде у смеру ефикасног решавања судског поступка око паљења амбасаде, и да ту не види проблеме.
Госта из Вашингтона занимала је и медијска слика у Србији, као и владавина права. Вучић му је поручио да су жалбе појединаца о цензури у нашој држави — бесмислица, а навео је тачно у долар колико су поједини медији добили новца од страних донатора, укључујући и Америку.
Прочитајте ОВДЕ да ли је Вучић смео да писне или не, и шта су рекли коалициони му партнери?
Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

А овако је изгледао њихов сусрет пре неколико месеци.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА