Најновије

СРПСКИ БОРЦИ ОГОРЧЕНИ ЗБОГ ВУЛИНА: Шта ће нам празник кад умиремо у беди

Иницијатива министра одбране Александра Вулина да се 4. децембар, на дан када је потписан мир у Првом балканском рату, обележава као Дан ратника изазвала је велики револт ратних ветерана и удружења ратних војних инвалида у Србији!

Вулин (Фото: Министарство одбране Србије)

Борци, који су у претходним ратовима ризиковали животе зарад одбране наше земље, кажу да их је Вулин опет искористио за своју промоцију. Истичу да већ имају свој празник, те да постоје далеко важнија питања за ветеране, које министар одбране игнорише.
- Ратни ветерани већ имају свој празник, а он се обележава на Видовдан. Инсистирање на 4. децембру је чиста лудост. Поново се налазимо у ситуацији да Вулин, који није ни био у рату, одлучује о нама важним питањима без икакве консултације с нама! - огорчен је Миле Милошевић, председник удружења Српски ратни ветерани.
Он каже и да је у питању чиста демагогија, јер оно што је борцма који су учествовали у ратовима у СФРЈ и на КиМ заиста неопходно јесте усвајање закона о ратним ветеранима.

Моле и клече

- Годинама већ молимо и клечимо пред властима да усвоје тај закон, којим би се коначно решио наш статус и којим бисмо се разликовали од оних који нису учествовали у рату и који су дезертирали. Ми смо једина држава у свету која нема овај закон. И док чекамо да се усвоји, на хиљаде и хиљаде људи умире од рака, а немају могућност ни да се прегледају на ВМА - каже Милошевић.
Подсетимо, министар Вулин рекао је да је Министарство одбране већ званично упутило захтев Влади да се 4. децембар установи као Дан ратника, а који би могао да се слави већ ове године. Вулин је истакао да држава овим гестом изражава захвалност свима који су под њеном заставом носили оружје - од ослободилачких ратова у 19. веку па до одбране земље од НАТО агресије 1999.
Жељко Васиљевић, председник Удружења ратних војних инвалида Србије свих ратова, такође истиче да ратни ветерани славе Видовдан и да им је 4. децембар наметнут.

Бежи од афера

- Већина ратних ветерана не зна ни шта се догодило 4. децембра и не идентификује се с тим датумом. Оваква идеја је скретање пажње јавности са афера у које је министар умешан. Вулин је, док је био министар за рад и борачка питања, деградирао положај ветерана - инвалидима су дељена стара помагала, а многима су и незаконито укинута права.
Новица Антић: Празник је наметнут
Новица Антић, председник Војног синдиката Србије, сматра да је Министарство, пре него што је покренуло ову акцију, требало да разговара с представницима удружења ратних ветерана.
- Нема сумње да би ветерани и жртве требало да имају свој празник. Међутим, Министарство је требало да с њиховим представницима разговора о томе који је датум најпогоднији. Овако им је овај празник, иако је наводно њима у част, једноставно наметнут - каже Антић.
Погледајте ОВДЕ како су Гишку опевали уз гусле.
Извор: Курир 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Министар Вулин о пореклу новца за стан
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА