Најновије

НОВИ УДАР НА ЏЕП: Веће казне за возаче добре за безбедност или само по буџет?

Несавесни возачи ће се ускоро наћи на удару нових саобраћајних прописа. Наиме, Влада Србије је недавно усвојила измене и допуне Закона о безбедности саобраћаја. Новине предвиђају двапут веће казне за невезивање појаса и прљаве таблице током вожње. Предлог тек треба да се нађе пред посланицима скупштине.

Саобраћајна полиција (Фото: Јутјуб)

За вожњу са прљавим таблицама казна 10.000 динара. Исто толико ће коштати и прекорачење брзине у насељу за више од 20 до 30 километара на час. Возачи који возе без појаса биће кажњени исто - са 10.000 динара.

Шта кажу грађани на то?

"Једино могу да нас опамете по џепу и ништа више", каже један грађанин.
"Мислим да су казне чиста глупост, треба више радити на едукацији људи", додаје други.
"Појас највише подржавам, јер он највише спасава и живот, тако да би то требало да буде баш оштра казна", наводи један од возача.
"Ја мислим да то није добро, да то само да би се народ што више кажњавао и да би се што више пунио буџет", додаје други.

Нове измене

Новим изменама, насилничком вожњом сматраће се претицање колоне преко пуне линије, али и два преласка кроз црвено светло за мање од 10 минута.
Најтеже казне подразумевају насилничку вожња у насељу, али и ван насеља.
Вожња са више од 2 промила алкохола у крви ће се оштро кажњавати - затвор од 30 до 60 дана, одузимање поена, и забрана вожње девет месеци. Зато први човек полиције поручује - закон на озбиљан начин повећава безбедност грађана.
"Оно што је најлакше за сваког возача да не плати ни један једини динар само да поштује прописе, вежите појас не зато да вас не би казнила полиција, него да би вам сачувао живот и вама и другим учесницима у саобраћају", наводи министар Небојша Стефановић.
С друге стране, професор у пензији Милан Вујанић, ипак, сматра да линеарно повећање казни за прекршаје једино има функцију пуњења буџета, а не повећавање сигурности у саобраћају.
"А од прљаве таблице, ја се слажем да је треба кажњавати, али највећа казна је за оног ко вози, кад га заустави полицајац и 15 минута га малтретира зато што му је прљава таблица да је обрише, очисти и тако ако буде сваки дан на крају ће да одустане од тог дела, али то дело није опасно по безбедност саобраћаја", наводи Милан Вујанић, професор у пензији.
Казне ће бити блаже за вожњу зауставном траком, док ће они који возе децу морати да имају одговарајуће безбедносно седиште. Међутим, има и ситуација које су раније биле забрањене, али сада имају зелено светло.
Уколико на путу возачи наиђу на знатно спорије возило, могу га обићи и преко пуне линије. Али, ипак, то правило се може применити једино у посебним случајевима - дозвољено је заобилажење багера, трактора или рецимо комбајна. Погледајте пресретаче на Ибарској.
Иако га ви немате, због туђег дуга јавни извршитељи могу да вам заплене и продају имовину. Прочитајте ОВДЕ све о томе.
Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Шта доноси нови Закон о безбедности саобраћаја?

Бонус видео

Шта полиција сме, а шта не сме у контроли возача?
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА