Најновије

ГЛАСАЛИ И РУСИ ЈЕР...: Мандат ЕУФОР у БиХ продужен још годину дана, због "претње светском миру"

Војна мисија Европске уније ЕУФОР Алтеа остаје у БиХ са пуним војним извршним мандатом, јер ситуација у региону и даље представља претњу међународном миру, наведено је у Резолуцији Савета безбедности УН, преносе данас "Независне новине".

Еуфор (Фото: Јутјуб)

Наводи се да је мандат ЕУФОР продужен за још 12 месеци, а да је постојала неизвесност да ли ће ЕУ пристати на мандат војне мисије с извршним овлаштењима, што би значило да међународна заједница остаје појачано присутна у БиХ, или да ће тражити да се ЕУФОР претвори у "тренинг мисију".
"Независне" наводе да је усвојеним текстом одобрена пуна војна мисија ЕУФОР и НАТО присуства.
"Резолуција овлашћује земље чланице (УН) да предузму све мере на захтев ЕУФОР или Главног штаба НАТО и стану у одбрану ЕУФОР и НАТО присуства, као и да помогну у испуњавању њихових мисија. Резолуција признаје право и ЕУФОР и НАТО присуству да предузму све потребне мере како би се одбранили од напада или од претњи нападом", наведено је у резолуцији.
Наводи се да је за резолуцију гласало свих 15 чланица Савета безбедности.
Исти медиј оцењује да је руски глас вероватно придобијен избацивањем термина евроатлантске интеграције БиХ, који је замењен термином "европске", чиме је, формално правно, евентуално НАТО чланство БиХ одвојен процес од ЕУ пута и мандата високог представника.
У резолуцији се даље наводи да се свим земљама чланицама УН даје овлаштење да у складу с Анексом I-А и II Дејтонског споразума осигурају примену споразума једнаким третманом свих страна, а за коју је одговорна мисија ЕУФОР и НАТО присуства.
Наводи се да је такође једногласно потврђено овлаштење високом представнику као коначном ауторитету за тумачење цивилног дела Дејтонског споразума. Домаћим политичким актерима дата је примарна одговорност за примену Дејтонског споразума, али је и наглашено да међународна заједница и велики донатори остају вољни да помогну домаћим властима у томе.
"Независне" наводе да, иако је оцењено да регион и даље остаје претња међународном миру, констатовано је да је у БиХ безбедносни амбијент стабилан, као и то да су се домаће власти показале способним за савладавање безбедносних претњи.
Наводи се да се, осим позива на решавање проблема у вези с изборним законодавством, истиче да било какве уставне промене у БиХ морају да се спроведу у складу с уставном процедуром.
Прочитајте ОВДЕ шта се то дешава иза леђа Русији а тиче се Донбаса?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вежба ЕУФОР на сарајевском аеродрому ове године.

Бонус видео

ЕУФОР има и рекламни спот, погледајте га..
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА