Најновије

ДРАШКОВИЋ: Подржао сам Вучићеву намеру да раскине "косовски чвор мржње" - решење је Ахтисаријев план

Лидер Српског покрета обнове Вук Драшковић каже да не види разлог за ванредне парламентарне изборе јер Влада има убедљиву већину у парламенту.

Вук Драшковић (Фото: Медија центар Београд)

Он је рекао да је прихватио позив да учествује у унутрашњем дијалогу о Косову јер једино тако може да се раскине косовски чвор мржње.
- Влада има више него убедљиву подршку у парламенту, а изабрана је тек пре четири месеца. Не видим ниједан ваљан разлог за ванредне парламентарне изборе. Њиховим расписивањем, сви за Србију најважнији послови, од убрзања европских реформи и привлачења страних инвестиција, а до разрешења косовског чвора и уставних промена, били би блокирани и за неколико месеци одложени. Наредна година би практично била изгубљена - објаснио је Драшковић за Курир.
Говорећи о унутрашњем дијалогу о КиМ Драшковић каже да су СПО и он подржали позив председника Александра Вучића, "намеру да се раскине косовски чвор мржње и смрти и пронађе решење којим ће и Срби и Албанци, и Србија и Косово, бити пођеднако задовољни или незадовољни.
- Компромис између две реалности је, чини ми се, достижно решење. Реалности да нема суверенитета државе Србије на Косову и реалности да на Косову има српског народа, да су на Косову верски и духовни споменици Србије и свих Срба, и да је Косово, историјски и емотивно, болно место српског народа - рекао је он.
На питање шта је решење, Драшковић каже да је Ахтисаријев документ, који су Албанци прихватили гарант заштите Срба на Косову и наше тамошње религијске и духовне баштине, и то према највишим европским стандардима.
- Сматрам да у Бриселском дијалогу можемо поправити поједине одредбе тог у суштини доброг документа и потписати Споразум о пуној нормализацији односа између Србије и Косова, без формалног признавања косовске независности. То признавање од Србије не тражи ни ЕУ, ни УН, нити документ Мартија Ахтисарија - навео је он.
На констатацију да опозиција одбија учешће у том дијалогу, Драшковић каже да за то нема оправдања.
- Ничим се не може правдати одлука странака и разних организација у Србији, које себе представљају као проевропске и грађанске, да одбију учешће у дијалогу о Косову и уставним променама јер су они, ето љута опозиција свему за шта је Александар Вучић - навео је он.
Како је додао, уместо да помогну у трагању за европским решењима, која су у интересу Србије и којима не смеју бити опозиција, "они су за продужетак косовске агоније и одбрану трагичне политике из деведесетих".
Говорећи о односима у региону, Драшковић каже да дели став председника Вучића да су стратешко помирење Срба и Албанаца, и Срба и Бошњака, стајна тачка стабилности у овом региону.
- Смрт и мржња не смеју бити програм ни Срба ни Бошњака ни Албанаца, а ни Хрвата. Непријатељство се не гаси настављањем непријатељства него само подизањем мостова пријатељства. И то тако да свако, најпре извади балван из сопственог ока - рекао је Драшковић.
Поводом ангажовања генерала Владимира Лазаревића на Војној академији, Драшковић каже да не види ниједан разлог да он упознаје наше будуће официре са својом, како наводи, "генијалном стратегијом" одбране Косова од НАТО агресора.
Према његовим речима, исход те "генијалне стратегије" је жртвовање живота наших војника у једном бесмисленом и узалудном рату, безусловна капитулација потписана у Куманову и трајно повлачење војске, полиције и државе Србије са Косова.
- Нема ту ни повода, а камоли разлога за понос, победничко шепурење и промоцију команданта једне поражене идеолошке армије у војничке узоре какви су били Живојин Мишић, радомир Путник, Степа Степановић или Петар Бојовић - закључио је Драшковић. Како је Шешељ напао Вука Драшковића прочитајте ОВДЕ.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Како је говорио Вук Драшковић 1993. године
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА