Најновије

ЗОНА СУМРАКА: Ево зашто либанске власти верују да је премијер Харири отет!

Либанске власти верују да Ријад држи Харирија на силу, а сличну забринутост изнео је и француски председник Емануел Макрон.

Харири у посети Саудијцима (Фото: Јутјуб)

Либански преседник Мишел Аун позвао је Саудијску Арабију да разјасни зашто либански премијер Саад Харири не може да се врати кући из Ријада одакле је пре недељу дана објавио своју оставку.
Аун је, како наводи високи либански званичник, рекао страним амбасадорима да је Харири "отет" и да треба да има имунитет.
- Либан не прихвата да његов премијер буде у ситуацији супротној међународним уговорима - рекао је Аун додавши да било који Хариријев потез или изјава не одражавају реалност због његовог нејасног статуса.
Либанске власти верују да Ријад држи Харирија на силу, а сличну забринутост изнео је и француски председник Емануел Макрон који је Ауну у телефонском разговору данас рекао да "либански политички лидери треба да имају слободу кретања", преноси Ројтерс.
Са друге стране, Ријад тврди да је Харири слободан а да је оставку поднео због тога што је Хезболах, либански савезник Ирана, постао доминантан у његовој коалиционој влади.
Извори блиски Харирију који је дугододишњи савезник Ријада, кажу да је Саудијска Арабија закључила да он треба да оде зато што није спреман да се супротстави Хезболаху.
Како наводе, телефон му је конфискован по доласку у Ријад у петак прошле недеље, да би у петак био натеран да се појави на саудијској телевизији и поднесе оставку.
Лидер Хезболаха Сајед Хасан Насралах рекао је јуче да је Саудијска Арабија објавила рат Либану и оптужио Ријад да је Хариријевом оставком желео да дестабилизује Либан.
Прочитајте ОВДЕ чију су то подршку у сукобу са Израелом и Саудијцима добили Либанци? 
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Светски медији се питају зашто је либански премијер и даље у посети Саудијској Арабији?
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА