Најновије

БОЛЕСНЕ ЕВРОПСКЕ ВРЕДНОСТИ: Секс са децом од 13 година биће дозвољен!

Секс са децом је ОК! Овакве поруке стижу нам из Европске уније, где Француска разматра да границу за ступање у сексуалне односе спусти са 15 на 13 година. У Србији је затвором кажњиво имати секс са млађима од 14 година, а стручњаци права и медицине једногласни су у ставу да тако треба и да остане.

Илустрација (Фото: pixabay.com)

Наиме, повод за овакву одлуку у Француској је недавна одлука суда да ослободи оптужби 30-годишњака за силовање 11-годишње девојчице, која је притом остала трудна, уз образложење да није пружала отпор. После ове пресуде у јавности се повела дебата и власт сада ради на предлогу новог закона, а министарка правде Никол Белубе изјавила је да се разматра увођење границе од 13 година.
С обзиром на то да се Србија спрема за чланство у ЕУ, поставља се питање - треба ли наша земља да усваја европске законе попут овог?

Ништа се не постиже

Професор кривичног права на београдском Правном факултету Милан Шкулић сматра да би оваква измена у Кривичном закону била потпуно непотребна.
- Граница ступања у сексуалне односе од 14 година не постоји само код нас већ и у Немачкој, Аустрији и већини европских земаља. То је адекватна граница и не би је требало ни спуштати ни повећавати нити би се тиме ишта постигло. Проблеми раног ступања у сексуалне односе решавају се бољим сексуалним образовањем и друштвеним системом вредности, а не кривичним законодавством - каже Шкулић.
И без оваквог закона, стопа намерних прекида трудноће код малолетница у нашој земљи је катастрофална, сваке године се региструје 16.000 адолесцентских трудноћа, а више од 90 одсто њих заврши се абортусом. Не смемо ни да замислимо шта би било када би се граница за ступање у сексуалне односе спустила.

Кућно васпитање

- То када ће малолетници ступати у сексуалне односе је индивидуална ствар и мислим да највише зависи од породице, окружења и поднебља у којем неко одраста и живи. То се тешко може уредити или испратити законом - истиче Љиљана Клисић, клинички психолог и сексолог.
Са њом се слаже и психотерапеут Небојша Јовановић, који сматра да је 16 година минимум када се може рећи да је нека особа довољно зрела да рационално одлучује о ступању у сексуалне односе.
- Ипак, питање ступања у сексуалне односе не треба стављати у законску регулативу. Свима нам је познато да се та граница спушта све ниже и да решење тог проблема лежи у васпитању и образовању деце. Живимо у турбофолк култури, која девојчице од малих ногу спрема да буду сексуално пожељни објекти, а дечаке да буду велики швалери. У таквој друштвеној клими и систему вредности веома је важно правилно кућно и школско васпитање, а не спуштање границе у кривичном закону - наглашава Јовановић.

Треба ли Србија да снизи старосну границу за ступање у сексуалне односе?

Ева Рас, глумица
Французи могу да спуштају границу, ми можемо и да подигнемо, али девојчице ће ступати у сексуалне односе кад оне хоће. Законом се то не може регулисати.
Владимир Ђукановић, СНС
Не треба узимати свашта из ЕУ, а закони који се усвајају прилагођавају се друштву у једној земљи. Не можемо примењивати све што и Запад. Ни у ЕУ није све баш сјајно.
Сузана Манчић, водитељка
Не би требало да померамо границу. Истина је да млади све раније ступају у сексуалне односе, а главно питање је да ли су зрели.
Александра Белачић, СРС
Уопште не треба усклађивати домаће законодавство са законима који важе у ЕУ, нарочито када је реч о овако осетљивом питању.
Зоранова кума уздрмала његов исказ и открила детаље последњег разговора с Јеленом, а једно се не поклапа. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: republika.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Мирољуб Петровић - Европска унија промовише сатанизам и уништење човека!
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА