Најновије

ЛАЗАНСКИ: Срби у строју с Хрватима? Од тога нема ништа (ВИДЕО)

"Уколико би се формирале заједничке војне снаге ЕУ, Србија, која је војно неутрална кад је реч о НАТО-у, али тежи евроинтеграцији, треба да буде веома опрезна према њима", сматра војни аналитичар Мирослав Лазански.

Мирослав Лазански (Фото: Јутјуб)

- ЕУ није ни политички, а камоли војно самостална од Вашингтона - каже Лазански, војно-политички коментатор "Политике", оцењујући могућност да нова европска иницијатива, Споразум о сталној структурној сарадњи у одбрани (ПЕСКО) прерасте у европску војску.
- Основно начело јесте да Американци неће дозволити дупли војни савез у Европи поред НАТО-а. А друго, Европа јесте економски и политички џин, али у војном погледу је патуљак, без Америке није никакав војни фактор - одговара Лазански у емисији "Свет са Спутњиком" на питање не настаје ли у Европи нека врста шизофрене ситуације на плану војних структура.
Према његовом мишљењу, ЕУ прво треба да постане политички самостална. "Ако стално имате притисак из Вашингтона да се уведу санкције Русији и Европа томе не може да се одупре, не видим како ће правити европску армију", примећује аналитичар.
Пензионисани генерал-мајор и предавач на Универзитету одбране Митар Ковач, с друге стране, поставља питање каква би то била европска војска кад у њој нема многих држава са истока Европе, али и чему би служила.
Ако би служила одбрани од миграната и тероризма, за те претње и не треба нека масивна војна сила, већ добра координација и сарадња и снаге за брзо реаговање, што је ЕУ већ могла да уради, али није - сматра Ковач.

"Не могу јаке и европска војска и НАТО"

- Појавиће се проблем ако та војска добије задатке усмерене ка успостављеној линији раздвајања у Европи, од балтичких земаља до Блиског истока. Једино могу да сматрам да ће овај пројекат успети ако је диригован од САД. Таква европска војска, уз подршку Америке, можда је и могућа, али само на одређено време - оцењује он.
Према речима Лазанског, финансијски моменат је врло битан.
- Не можете јачати европске заједничке снаге, издвајати за њих паре, а истовремено држати једнаки квалитет у НАТО-у. То не може ниједна европска земља. Мораће да бирају. Не можете истовремено да имате јаку европску армију и јак НАТО - неко ту мора да буде губитник, а Американци неће дозволити да НАТО буде губитник, јер они су главни тата у НАТО-у - истиче он.

Ако европска војска крене према руским границама…

На питање може ли да замисли да једног дана, када постанемо чланица ЕУ, српски војници марширају у истом строју са хрватским, Лазански понавља мишљење да те снаге неће ни бити формиране, али и подсећа:
- Хрватски официри увелико долазе у обилазак нашег школског центра АБХ у Крушевцу. Наши официри су на курсу у школском центру у Загребу. Мислим да је психолошки јаз већ превазиђен. Мислим да неће бити у истом строју, али ви већ имате заметак тог заједништва, рецимо, армија БиХ - каже он.
- Што се тиче заједничких активности хрватске и српске војске, није спорно - ми посећујемо њихове скупове, научне конференције и обрнуто, али да се у истом строју иде на Русију, то неће сигурно - изричит је Ковач.
Прочитајте ОВДЕ због каквог је то скандала на НАТО војној вежби Ердоган повукао турске војнике?
Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Како Алијанси не смета Северни ток 2? Однос Немачке и Русије?
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА