Најновије

ЛУКАВИ ТАКТИЧАР: Ово су изјаве Владимира Путина које терају "противнике" да се замисле

Популистички, прагматични, ауторитативни, лукави тактичар – годинама након што је ушао у врх руске политике западни посматрачи још увек се питају које су праве намере Владимира Путина.

Сергеј Шојгу и Путин (Фото: Ria)

Прочитајте неке од његових најупечатљивијих изјава о најважнијим светским питањима протеклих година.

О САД

“САД је велика сила. Вероватно једина која данас постоји. Ми то прихватамо и спремни смо да сарађујемо са њима. Оно што не желимо јесте да нам се мешају у унутрашње послове, говоре нам како да живимо свој живот и спречавају Европу да гради везе са нама“, јун 2016. 

О Каталонији 

"У једном тренутку, Европска Унија је поздравила колапс читавог низа држава у Европи, не трудећи се да сакрије задовољство. То су радили зарад краткорочних интереса и удовољавања Великом брату у Вашингтону – безусловно подржавајући отцепљење Косова, изазивајући сличне процесе на континенту и шире“, октобар 2017. 

О НАТО-у 

“Нема више СССР-а, нема Источног Блока. Мишљења сам да је НАТО-у је потребан спољни непријатељ како би оправдао своје постојање, па је зато константно у потрази за њим, за провокацијама и непостојећим противницима“, јун 2017.

О Блиском Истоку 

“Постојао је покушај да се реформише регион, како би се наметнуо спољашњи модел, било путем промене режима или потпуног коришћења силе. Уместо да се боре против екстремизма, уместо да намећу такву борбу, неки од њих желе да хаос постане стално стање ствари“, октобар 2017. 

О Северној Кореји 

“Наравно да осуђујемо нуклеарне тестове Северне Кореје и сагласни смо са свим безбедносним резолуцијама Уједињених Нација без изузетака. Али, да би се овај проблем решио потребан је дијалог, а не коришћењем војних претњи и међусобним размењивањем ружних речи и увреда. Било да вам се допада режим Пјонгјанга или не, морате признати да је Северна Кореја суверена држава“ 

О рушењу Виктора Јануковича у Украјини 

“Оно што се догодило у Кијеву је оружано и неконституционално демонстрирање моћи - државни удар. Питање је: зашто је морало тако? Виктор Јанукович се већ одрекао своје моћи и није имао шансе да буде поново изабран на изборима. Зашто гурати земљу у хаос? Демонстрирати моћ? То је била глупа одлука и имала је повратни ефекат. Мислим да су те акције дестабилизовале ситуацију на истоку земље“, март 2014.

О Влади у Кијеву 

“Интереси руског и украјинског народа су исти. Оно што није исто јесу циљеви украјинске Владе и елите. Имају само једно за извоз – русофобију. И политику поделе између две земље. Неки на западу верују да ове две државе никада не би требало да буду савезници, па је Украјина постала успешна у извозу те идеје“, јун 2017. 

О руском политичком систему 

“Монархија је било наслеђе пренето из империје, па све до совјетских времена, иако се плоча на згради променила. Тек почетком двадесетих година дошло је до догађаја који су поставили темеље за нову фазу руског развоја. Свакако, не можете да очекујете да ћемо одмах добити исти државни модел као што имају САД, Немачка, Француска... Друштво, као и сваки други живи организам, има своје фазе и процесе у развијању“, јун 2017. 

О улози Русије у свету 

“Русија је земља која има вековну историју и увек је уживала важну улогу у вођењу суверене спољне политике. Ту традицију нећемо издати ни данас. У исто време, свесни смо колико се свет променио и имамо реална очекивања од прилика и потенцијала који поседујемо. Волели бисмо да сарађујемо са одговорним и независним партнерима са којима бисмо могли да градимо фер и демократски свет у којем ћемо понудити сигурност и просперитет - не само за појединце, већ за све“, фебруар 2007.
Прочитајте ОВДЕ зашто су Американци побеснели због загрљаја Путина са сиријским председником Аасдом?
Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Зашто је Путин био за Стоуна „најтврђи орах“ - На нишану Лазанског

Бонус видео

Пре годину дана Путин је рекао: Турска ће зажалити, Алах им је одузео ум и разум!
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА