Најновије

НОВИ РАТ НА СЕВЕРУ СИРИЈЕ: Турска војска артиљеријом туче положаје Курда!

Сиријске курдске снаге оптужиле су турску војску за агресију и ескалацију на простору регије Ефрин на северозападу Сирије, уз турску границу. Подсетимо, реч је о територији која се налази под контролом курдских снага.

Турски тенкови у Сирији (Фото: Јутјуб)

Турска војска недавно је ушла на простор Сирије, наводно како би помогли у очувању де-ескалационе зоне, али многи сматрају како им је главни циљ да спрече јачање курдских снага на својој граници. Наиме, сиријске курдске снаге, YPG, блиско су повезане с курдским побуњеницима у Турској,  ПКК-ом.
И ПКК и YPG Турска сматра терористичким организацијама, али се ствар компликује када се у ту комбинацију укључе САД. Наиме, САД сматра ПКК такође терористичком организацијом, али не и YPG - штавише, америчка војска активно сарађује са сиријским курдским снагама у склопу СДФ (Сиријске демократске снаге) алијансе. Та чињеница поприлично је уздрмала односе између Анкаре и Вашингтона.
Што се тиче простора Ефрин на северозападу Сирије, ускоро би могло доћи до ескалације сукоба између турске војске и курдских снага. Наиме, турски председник Ердоган прошле недеље је поручио како је потребно "очистити Ефрин" од YPG-а. Из YPG-а ипак поручују како је турска војска почетком недеље већ почела с артиљеријским нападима на курдска села у Ефрину.
Ускоро потпуно ослобођење источне Сирије. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Advance.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Снимак на којем се види како руски бомбардери интензивно бомбардују положаје терориста ИД око Ал Букамала.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА