Најновије

ДАЧИЋ: Онај ко би сменио мене, пљунуо би на себе

Министар спољних послова и лидер СПС-а Ивица Дачић изјавио је да су многи покушали да га смене у странци, али да нису успели, те поручио да би, ако неко то поново покуша да урадио, могао само да га наљути.

Ивица Дачић (Фото: mc.rs)

- Онај ко би сменио мене, пљунуо би на себе, јер је радио заједно са мном - рекао је Дачић за Пинк, упитан да коментарише спекулације да Бранко Ружић жели да га смени на челу СПС-а.
Дачић је подсетио да су многи покушали да то ураде, али да нису успели.
- Тај који ће покушати, може само да ме наљути - рекао је Дачић.
Лидер СПС подсетио је да је та странка била на удару оних који су је рушили, али и да је унутар странке било приче да је он издао Мислошевића.
Ипак, нагласио је он, ниједна странка не би опстала кроз време као СПС.

Потцењивали смо земље које су нам пријатељи

Министар спољних послова Србије изјавио је да је Србија потцењивала неке земље који су њени пријатељи и изразио уверење да не би овако велики број земаља признао једнострано проглашену независност Косова да су на челу земље били исти људи као данас.
Дачић је за Пинк подсетио да је од 2008. до 2012. године 85 земаља признало независност Косова, а да од када је он постао министар спољних послова, пет је признало независност Косова, а једна повукла.
- Неке земље које су наши пријатељи потцењујемо, земље којима Тито и даље нешто значи. Ако 20 година не одете у Бангладеш, онда они не знају да ли вам нешто важно или није - рекао је Дачић.
Министар је изразио уверење да је Србија могла да спречи неке од тих земаља да признају Косово.
- Сигуран сам да смо имали овакву власт раније, не би оволико земаља признало - рекао је Дачић, наглашавајући да потез Суринама да повуче признање треба да поздраве сви у Србији.
Говорећи о одлуци Приштине да одложи захтев за пријем Косова у Унеско, Дачић је рекао да је Србија имала план Стејт департмента ко ће и како да гласа.
Он је оценио да је Србија остварила велику победу тиме што је спречила пријем Приштине у Унеско.
То је, додао је, Србија учинила искључиво причом и посвећеношћу.
Осврнуо се и на изборе у Београду, наводећи да су ти избори важни и да ће се на њима, како сматра, мерити да ли републичка власт, односно председник Србије Александар Вучић, "и даље опстаје или не".
На питање да ли се нећка између два кандидата СПС за градоначелника, Дачић је рекао да прво треба донети низ стратешких политичких одлука.
Према његовим речима, зависи од договора са Александром Вучићем како ће наступати на тим изборима, односно да ли ће изаћи заједно и да ли треба да се, уз градске, одрже и парламентарни избори.
- Ако је тако, не можете на један начин на једне изборе, а на други на друге - рекао је Дачић, напомињући да још није разговарано о томе.
Он је до би најлогичнији избор за кандидата СПС, уколико би та странка наступила самостално, био Александар Антић.
- Споменуо сам и Мркоњића, али на ту тему нисмо још разговарали - рекао је лидер СПС.
Дачић је додао и да је интерес Србије да оствари везу са новом америчком администрацијом.
- Ту не мислим на Стејт Департмент јер је он талац досадашње политике САД према овом региону и то не сада, у овом времену, него пре 20 година. Њихово мишљење о томе и начин виђења како да се очува стабилност у овом региону је немогућ - оценио је Дачић.
Из тог разлога, додао је, веома је важно и стратешки да се оствари линија комуникације до председника САД Доналда Трампа, потпредседника Мајка Пенса и државног секретара Рекса Тилерсона, "јер то је та структура која је овлашћена да другачије размишља него што било до сада". Николић се из Русије вратио са средствима и подршком за оснивање нове странке. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Дачић- Косово је блокирано у Унеску, па није им то дедовина да тако деле нашу територију!
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА