Најновије

ЖЕЛЕЗЊАК: Русија ће увек бити уз Србију!

Србија је важан руски партнер и стратешки савезник и никада је нећемо оставити без подршке! Увек ћемо бити спремни да подметнемо леђа за Србију и заступамо српске интересе! То је рекао Сергеј Железњак, високи функционер Јединствене Русије.

Сергеј Железњак (Фото: РИА)

Он је уочи посете председника Србије Александра Вучића Москви и сусрета с Владимиром Владимировичем Путином рекао да је та посета од изузетног значаја за развој руско-српских односа
 - Као историјски савезник и стратешки партнер Србије, Руска Федерација на међународној сцени доследно спроводи политику подршке територијалног интегритета Србије, мира и стабилности читавог балканског региона. Пораз највеће међународне терористичке групације у Сирији од стране војно-космичких снага Русије заједно са сиријском војском, и очување државности и територијалног интегритета Сирије захваљујући руским дипломатским напорима, сведочи целом свету да је Русија способна да победи међународни тероризам, да ефикасно заступа своје националне интересе и интересе својих савезника, а такође да је Русија успешно остварила мировни потенцијал - истакао је Железњак.
Говорећи о развоју руско-српских међудржавних односа, Железњак је подсетио да је наредни значајан догађај за наше народе предстојећа посета председника Србије Александра Вучића Москви, заказана за децембар, и његов планирани сусрет са председником Русије, Владимиром Путином. На међупартијском нивоу треба такође подвући интензивну сарадњу Јединствене Русије са низом партија које чине основу политичког система Србије.
- Притом ми истичемо са каквом нескривеном нервозом говоре представници САД када је реч о развоју руско-српских односа и порасту руског присуства на Балкану у целини. Један документ, који је недавно представљен у Вашингтону као "нова балканска стратегија", аутори су написали искључиво са позиције русофобије и антируске хистерије. Те чињенице сведоче о томе да САД, као последица њихове спољне политике, осуђене на пропаст, губе утицај на кључне тачке у свету и плаше се да ће овог пута изгубити позиције на Балкану, које су наметнуле током војне агресије НАТО на Југославију 1999. године - рекао је Железњак.

Не дозволити диктат

Железњак је подсетио да је јуче председник Руске Федерације, Владимир Путин, прогласио завршетак рата у Сирији и пораз терориста: 
- Када смо ступили у савез са Сиријом и отпочели војну кампању, већи део сиријске територије је био под контролом терориста. Западна коалиција за тај период и све време након тога није постигла никакве значајне резултате у борби против терориста. Руска војска, заједно са сиријском државном војском, је успела релативно брзо да преокрене ток рата, ослободи државу од тероризма и обезбеди Сирији могућност да се даље развија у миру. Ми смо доказали целом свету да можемо ефикасно да решавамо озбиљне мировне задатке и да не остављамо своје савезнике у тешкој ситуацији.
Железњак је такође нагласио да су "Србија и балкански народи партнери и стратешки савезници, које Русија неће оставити без подршке".
- Зато ћемо подржавати мировне и хуманитарне предлоге, који обезбеђују поступно и мирно развијање региона. Увек смо спремни да подметнемо леђа и заједно заступамо интересе српског народа. Нико на свету нема права да Балкану диктира како ће да живи, посебно након тога што су балкански народи преживели током последњих 18 година. Ми цемо јачати нашу сарадњу и са разумевањем и уважавањем ћемо се односити према вашим иницијативама. Што се тиче решавања косовског проблема, ми ћемо се залагати за решења усвојена на међународном нивоу у интересу српског народа - истакао је Железњак и додао:
- Данас је ситуација таква да је деловање америчких партнера на Балкану све више непредвидиво и самим тим представља посебну опасност. Није тајна да се у Црној Гори, Македонији и на територији Космета, директним учешћем САД и НАТО, врше опасни етнички и политички експерименти и подржавају криминогени режими, који се баве трговином наркотицима, оружјем и сверцом цигарета. Међутим, још већу опасност представљају напори вашингтонских стратега да војну базу Бондстил претворе у стално америчко присуство у југоисточној Европи.

Потребан је дијалог

Он је нагласио да "амерички војно-политички планови представљају директну провокацију за општу дестабилизацију и рушење баланса снага око Космета и целог региона и суштински могу да униште предузете напоре за мирно решавање косовског конфликта". 
- У условима нових претњи и изазова, створених не нашом кривицом, нама је сада преко потребан активан дијалог са партнерима из Србије и региона на свим нивоима, са циљем спречавања нове ескалције напетости на Балкану - закључио је Железњак. Руски авиони извели масовни ваздушни напад на југу Идлиба. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Интервију Сергеја Железњака за "Спутњик"
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА