Најновије

ПЛАМЕН СВЕТСКОГ РАТА: Израел се спрема да нападне Иран, Путин посредује у преговорима

У израелским медијима кружи сензационалан извештај да је израелски премијер Бењамин Нетањаху запретио да ће напасти све иранске објекте и имовину у оквиру 40 километара од израелске Голанске висоравни.

Путин и Нетанијаху (Фото: Јутјуб)

Ова прича, коју је први објавио “Јерусалем Пост” на основу израелских и арапских извора, такође указује на то да интензивним и потенцијално успешним споредним дипломатским каналом између Башара ел Асада и Нетањахуа тренутно посредује Владимир Путин.
Иако није потврђено, оно што изгледа као Нетањахуов ултиматум би могао бити катализатор који ће коначно Левант гурнути или у шири рат, или у правцу деескалације и регионалне стабилности, након више месеци интензивних и провокативних израелских ваздушних напада на Сирију.
Овај извештај такође прати ретку и неочекивану Асадову посету Сочију у Русији, где се састао са Путином непосредно пре трилатералних разговора између Русије, Ирана и Турске о будућности Сирије.
Сам Нетањаху се недавно састао са Путином на самиту у августу, где је израелски премијер изјавио: “Ни на тренутак не можемо заборавити да Иран свакодневно прети да ће уништити Израел. Израел се противи даљем присуству Ирана у Сирији. Бранићемо се свим средствима против ове и било које друге претње“.
Сада Јерусалем Пост открива следеће:
“Кувајтски лист “Ал Јарида” је у недељу открио да је један израелски извор обелоданио обећање из Јерусалима да ће уништити све иранске објекте у кругу од 40 километара од израелске Голанске висоравни.“
Анонимни извор је рекао да је током изненадне посете сиријиског председника Башара Асада Русији прошле недеље, Асад пренео руском председнику поруку за премијера Бењамина Нетањахуа: “Дамаск ће пристати на демилитаризовану зону на 40 километара од границе на Голанској висоравни као део свеобухватног споразума између ове две земље, али само ако Израел не буде радио на томе да уклони Асадов режим са власти.“
Изгледа да је Нетањаху можда прихватио овај споразум, држећи га као будуће оправдање за било какав напад који би могли иницирати у Сирији са Голанске висоравни.
Јерусалем Пост наставља: “У извештају се такође тврди да је Путин затим назвао Нетањахуа да му пренесе поруку, и да је израелски премијер рекао да би био вољан да прихвати овај споразум, али да ће истеривање Ирана и Хезболаха из те земље остати израелски циљ“.
“Према речима овог извора, Јерусалим Асада види као последњег председника заједнице Алавита, указујући на то да би промена режима у Сирији – бар ка влади која је мање повезана са Ираном – била повољна за Израел.“
Јасно је да је Израел и даље дубоко незадовољан због великог напретка сиријске војске, нарочито након ослобађања Деир Ез Зора и Абу Камала од ИД, и покушава да ватру задржи у Сирији, барем довољно да се отежа Асаду и Ирану, док врше притисак да се Иран и Хезболах истерају са ове позорнице (поготово сада када се Израел налази у ослабљеној позицији по питању њихове жеље за потпуном променом режима у Сирији).
Оно што је још горе за Нетањахуа, Хезболах се чини јачим него икада, заједно са “осом отпора“ која се протеже од Техерана до Јужног Либана, са израелском најгором ноћном мором – такозваним “иранским копненим мостом“ који је повезан по први пут у скоријој историји.
Према једном извештају BBC раније овог месеца, Сирију оптужују да има велику иранску војну базу јужно од Дамаска, коју је Израел искористио да пред међународном заједницом изнесе реторику о припреми свог случаја за напад на наводне иранске мете унутар Сирије. Израел је већ дуго своје нападе у Сирији оправдавао тако што је тврдио да се бори против Хезболаха и Ирана.
Израелски званичници су отишли толико далеко да су изјавили да више преферирају терористе Исламске државе на својој граници, а не савезнике Ирана. Али, као што смо објаснили, Израел делује са позиције слабости и очаја, јер све чему Нетањаху може сада да се нада је да ће израелска провокација довести до директног одговора сиријске војске, али Асад никада није прогутао тај мамац који би могао довести до великог регионалног рата – чак ни након више израелских провокација – и Нетањаху је сада приморан да преговара преко Москве.
Што се тиче израелске политике и “Исламске државе”, Јерусалем Пост је изнео изузетно и изненађујуће признање које додатно потврђује да званична израелска политика више преферира “ИД” у Сирији него Асада или Иран:
“Извор је такође прокоментарисао да би након пораза “Исламске државе”, конфликт у Сирији постао “тежи“, вероватно указујући на вакуум који би остао без групе. Руске, сиријске и иранске снаге су се бориле против ИСИС-а, док су такође покушавале да избаце побуњеничке групе које се противе садашњем режиму. Интереси Русије су усклађени са Ираном у жељи да задрже Асада на власти.“
Осим тога, извештај израелских медија даје потврду да Израл наставља да отворено пружа директну подршку борцима против Асада и повезаним са Ал Каидом, на југу (супротно Нетањахуовој тврдњи о “хуманитарној“ медицинској помоћи цивилима, ИДФ настављају да евакуишу и помажу активним милитантима).
“Током рата, Израел је управљао са неколико тренских болница у близини сиријске границе, где су лечени они који су повређени у рату и који су се касније враћали у Сирију. Неки од тих који су лечени су били побуњеници који су се борили против Асадовог режима, што је навело неке да кажу да Израел помаже побуњеницима да свргну Асада.“
Сигурно није тајна да је Израел годинама (можда чак и деценијама) агресивно спроводио промену режима у Сирији, али недавне провокације, чак и док Русија задржава значајно присуство у ваздуху над Сиријом, створиле су експлозивну мешавину која би могла експлодирати у сваком тренутку.
Ствари су биле посебно напете дуж спорног региона Голанске висоравни, јер сваки пут када би Израел тврдио да је гранатиран са сиријске територије која се граничи са овом земљом, ИДФ су се светиле за нападе за које су неизбежно кривили Дамаск, упркос чињеници да терористичке групе контролишу делове тих граничних територија.
Уколико би се потврдили извештаји о споразуму између Асада и Нетањахуа, то би могао бити позитиван корак ка наставку смиривања сиријског посредничког рата. Међутим, такође је потпуно вероватно да ће Нетањаху овај споразум искористити као изговор за ескалирање израелске војне акције на Голанској висоравни и другим местима у Сирији.
Прочитајте ОВДЕ где ће то Путин преузети ново кормило у светским мировним преговорима?
Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Путин против америчких новинара - имате ли здравог разума?!
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА