Најновије

МОНТГОМЕРИ: Заборавите причу о две столице! Приштина слуша само Вашингтон!

Бивши амерички амбасадор у Србији Вилијам Монтгомери сматра да је улога САД у Бриселском дијалогу, директна или "иза сцене" од виталног значаја, јер је то једини начин да се изврши притисак на косовске Албанце, док Београд, како истиче, има снажну владу, способну да поступа мудро, на коју није потребно вришити притисак.

Вилијам Монтгомери (Фото: Јутјуб)

- Косовски Албанци ће учинити усутпке једино ако је апсолутно јасно да САД инсистирају на томе, и ако не попуштају у томе. ЕУ то не може да постигне. Тако да је улога САД од виталног значаја, било да су укључене директно или иза позорнице - рекао је Монтгомери поводом вести о спремности Русије да се укључи у Бриселски дијалог уколико то учине САД на захтев Приштине.
По мишљењу бившег америчког амбасадора, Србија је потпуно другачији случај, јер има јаку владу, која је у стању да делује када је то потребно.
- Ја сматрам да су САД једини начин да се изврши притисак на косовске Албанце. На Србију није потребно да било ко врши притисак, јер је њена влада показала да је способна да поступа мудро и прагматично. То није случај са косовским Албанцима - рекао је Монтгомери.
Коментаришући наводе да Србија покушава да седи на две столице, али и чињеницу да поред добрих односа са Русијом и САД, Београд развија и односе са Кином, која је све присутнија у Србији као инвеститор, Монтгомери каже да Србија треба да развија добре односе са свима.
- Заборавите те две столице - поручује Монтгомери.
Како каже, "у овом времену, земљи која жели да просперира, потребни су добри или одлични односи са Кином и Индијом".
- Са ЕУ, Русијом, САД, суседним земљама и блискоисточним земљама. Фокусирати се на само две земље је глупо - закључио је он.
Прочитајте ОВДЕ колико ће коштати термоелектрана на Косову коју ће градити Американци?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Да ли је прича о свемоћним страним амбасадорима у Београду мит или истина и како бивши амбасадор у ове две земље гледа на актуелне тензије између Србије и Хрватске?
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА