Најновије

Сарадник Клинтонових би да потпуно разори нашу земљу: Србе бомбама присилити да признају Косово

Сива еминенција администрације Клинтонових Дејвид Филипс призива Србији још једно бомбардовање, и то у наредне две године!

Илустрација (Фото: pixabay.com)

Крвави сценарио за нашу земљу професор америчког Универзитета Колумбија изнео је на недавно одржаној дебати у Европском парламенту, када је инсистирао на томе да се по чувеном Холбруковом сценарију из 1999. Србија, ако треба и бомбама, примора да коначно призна независност Косова, одобри његов пријем у УН и Унеско.
- Са Србијом треба разговарати на холбруковски начин, робусно и агресивно, блокирати је на све могуће начине - поручио је Филипс, који је иначе главни лобиста да се Вашингтон и Кондолиза Рајс укључе у преговоре Београда и Приштине.

Војни обруч

Паклени план Амера треба да буде спроведен у наредне две године и реализоваће се у три фазе. Прва подразумева потпуно блокирање преговора са ЕУ, следи увођење економских санкција и на крају војна интервенција НАТО, Америке и ЕУ, односно бомбардовање. На овај начин ће се, према мишљењу Филипса, Србија коначно обезглавити.
Готово идентичну стратегију применио је 1999. Ричард Холбрук, на којег се Филипс и позива. Амерички дипломата је, наиме, од Слободана Милошевића тражио да дозволи да се војници НАТО распореде по целој Србији, те да се Албанцима омогући референдум и проглашење независности. Када је Милошевић понуду одбио, Србија је под његовим патронатом буквално разорена бомбама, од којих је погинуло 2.500 људи, а око 6.000 је рањено.
Политички аналитичар Душан Јањић, који са Филипсом сарађује на Универзитету Колумбија, потврђује да Србију чекају паклене две године.
- Филипс озбиљно лобира широм света за примену овог агресивног плана, па тако и у ЕП. Уколико Србија не буде желела да призна Косово у датом временском периоду, следи прва опомена у виду пооштравања односа и економских санкција. Затим ће од нас тражити да вратимо дуг ЕУ од 1,6 милијарди евра и напослетку иде заједничка војна акција САД, НАТО и ЕУ, која подразумева насилно разграничавање и постављање војног обруча око Србије и између ње и Косова - објашњава Јањић.

Сукоб као спас

Да Американци увелико припремају нову агресију, потврдио је угледни америчко-немачки стручњак Вилијам Енгдал.
- Због најновијих стратешких догађаја у свету и опадања моћи у односу на Кину и Русију, САД је хитно потребан нови оружани сукоб - сматра Енгдал у једном од својих текстова и наводи да после пропалих покушаја у Северној Кореји, затим у Катару и Саудијској Арабији и тренутно у Јерусалиму, Америка тражи ново трусно подручје.
Балкан и Србија се као старе жртве ту логично намећу, оцењује бивши потпредседник Владе Југославије Никола Шаиновић, који је због америчких игара на Косову завршио у Хагу.
- То су гласови старих јастребова у америчкој политици, пакују се у разна интелектуална паковања и представљају индиректну претњу, а видели смо како су те њихове претње изгледале 1999. Филипс, као и многи други амерички ратнохушкачи, заборављају да се свет сада у односу на 1999. разликује за целог једног Путина, што је толико велика разлика и знатно умањује те радикалне претње Американаца - закључује Шаиновић.

Три фазе удара

пооштравање односа и санкције
враћање дугова од 1,6 милијарди евра
војна акција

Пет светских жаришта

Амерички магазин Нешенел интерест недавно је набројао пет места у свету у којима би током 2018. године могао избити рат. Према њиховим предвиђањима, кризе које би следеће године велике силе могле изазвати су Северна Кореја, Тајван, Украјина, Персијски залив и управо јужно крило НАТО, од Турске ка југоисточној Европи, што је потез који обухвата Србију.

Дачић пред санкцијама?!

Јањић тврди да Американци припремају и обрачун са непослушним српским политичарима који се отворено супротстављају њиховим налозима.
- Пре свега ту мислим на Ивицу Дачића, на чије су изјаве амерички званичници имали најбурније реакције. Управо их је Дачић највише нервирао, посебно након посете Брајана Хојта Јија, тако да није искључено да се ускоро наш шеф дипломатије наћи на списку неподобних, те да против њега буду покренуте санкције, управо као против председника РС Милорада Додика - наводи Јањић.

Овако је то радио Холбрук

- НАТО програм био је не само да се окупира Косово и Метохија већ цела Југославија
- од Милошевића тражили да дозволи да се војници НАТО стационирају широм Југославије и да се Албанцима омогући референдум
- југословенски парламент је предложио да УН снаге надгледају мировно решење, што су Клинтон и Блер игнорисали
- преговори су се завршили тако што је албанска делегација споразум потписала, док је југословенска одбила
- Клинтон је тада рекао: "Ово је крај, нема више шта да се чека"
- након тога чекао се само повод за бомбардовање, што је коначно била акција полиције 15. јануара 1999. у селу Рачак, где се налазило упориште ОВК
- бомбардовање је званично почело 24. марта и трајало до 10. јуна 1999. Шта су Путин и Вучић поручили из Кремља прочитајте ОВДЕ.
Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

НАТО бомбардовање Србије 1999. године
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА