Најновије

АКО КИЈЕВ КРЕНЕ НА ДОНБАС УКРАЈИНА ЋЕ НЕСТАТИ! Неће је спасти ни НАТО нити САД!

Кијев ће, охрабрен смртоносним оружјем које добија од САД и Канаде, вероватно покренути офанзиву на Донбас. Москва упозорава ће у случају великог напада украјинске војске бити присиљена да донесе тешке одлуке и да неће дозволити геноцид над руским народом. Јаснија порука није могла бити упућена, и то од стране високог руског службеника задуженог за одбрану.

Порошенко (Фото: РИА)

Власти у Доњецку су потврдиле да су руски официри, који су на захтев Кијева  престали с радом у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре и успоставу линије контаката сукобљених страна у Донбасу (СЦЦЦ), напустили Доњецку Народну Републику.
Протеривање руских официра из Заједничког центра за контролу и координацију примирја (СЦЦЦ) у Донбасу ће довести до тога да ће се Кијев директно суочити с Доњецком и Луганском Народном Републиком, јер више неће бити посредника.
Кијев готово сигурно неће разговарати с републикама Донбаса, него ће покренути војне акције. Првог дана прекида рада СЦЦЦ се већ бележи пораст гранатирања, иако се ове акције још увек могу описати "провокацијама на даљину".
Потпредседник Одбора за одбрану и сигурност Руске Федерације, сенатор Франц Клинцевич истиче да власти Украјине, а пре свих Петро Порошенко, сада мисле да су им руке одрешене. 
- Не искључујем да ће због најављених испорука смртоносног оружја из Сједињених Држава и Канаде, завршетка обуке украјинских снага, увоз тешког наоружања, посебно због довлачења артиљерије и муниције на линију разграничења украјинска војска покренути "акцију чишћења" великих размера. Мислим да ћемо се суочити с великим ратом - рекао је Клинцевич.
Према његовом мишљењу, ако Порошенко крене на Донбас, опстанак Украјине ће бити велико питање.
- Чак и најфанатичнији украјински војник разуме да ће ситуација по њега завршити лоше. Људи који живе у Луганску и Доњецку ће штитити своје породице и домове. Биће много крви. И оружане снаге Украјине, чак и ако се трансформишу, неће моћи да победе. С избијањем непријатељстава, а већ се осећа мирис крви и барута, Украјина ће престати постојати као држава. Земља је већ на рубу колапса - сматра Клинцевич.
Он поручује и да ако Кијев крене на Донбас, Русија неће дозволити геноцид.
- Кијев ће кренути на Донбас оружјем, које је већ спремно. Ситуација је врло опасна. Јасно је и да ће Русија морати донети не баш једноставне одлуке - рекао је он.
Председника руског Центра за етничке и међународне студије Антон Бредихин сматра да је одлазак руских официра из мисије алармантан знак за Кијев.
- То је знак да ће се ситуација у Донбасу у блиској будућности променити. И не на начин како би желела Украјина - објаснио је Антон Бредихин.
С друге стране, одлазак руских официра и посматрача даће одрешене руке руководству Доњецке и Луганске Народне Републике. Из неког разлога, Кијев као да не разуме да је створио нове проблеме руској мањини и Украјинцима руског говорног подручја на истоку земље.
Кијев је уверен у америчку и помоћ из Канаде, али су током протекле две године Доњецка и Луганска Народна Република створиле респектабилне оружане снаге с високо мотивираним локалним становништвом.
У међувремену, на јесењу мобилизацију украјинске војске се одазвало једва 30% војних обвезника.
Такође је важно да се све догађа у јеку активне расправе о иницијативи за увођење мировног контингента Донбас. Очигледно ће се украјинска страна морати помирити и прихватити чињеницу да ће мировне снаге заправо бити руска војска.
Раније, руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је како је изузетно забринут због ситуације која се створила око Заједничког центра за контролу и координацију примирја. 
Према његовим речима, председник Украјине Петро Порошенко покушава да саботира рад ове структуре. На крају је то и успео.
ДНР ће извозити оружје у ''осетљива места за Кијев''. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: logično.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Како је Путин одбрусио украјинском новинару
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА