Најновије

БЛОКИРАЋЕМО ВАМ АКЦИЈЕ: А ево шта је Виктор Орбан још поручио Бриселу!

Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је данас да његова земља сматра да је снажна Пољска кључан део централноевропске групе унутар Европске уније и да ће блокирати сваку акцију којом би се суспендовало пољско право гласања у Унији.

Виктор Орбан (Фото: Ria)

Орбан је рекао да је Пољска, која се нашла на удару критика Брисела због реформе правосудног система, неправедно критикована.
Мађарска, како је поручио, неће подржати покретање Члана 7 Лисабонског споразума.
- Морамо јасно ставити до знања ЕУ да је бесмислено чак и покрети процедуру против Пољске јер нема шансе да се то спроведе јер ће Мађарска бити тамо и формирати непремостиву барикаду - истакао је Орбан, пренела је агенција Ројтерс.
Европска комисија активирала је пре два дана Члан 7 Лисабонског споразума и тиме покренула процедуру против Пољске због, како наводе, спорне реформе правосудног система те земље, а та мера могла би да доведе до санкција без преседана, при чему Брисел настоји да задржи ту своју чланицу на демократском путу.
Понекад називан "нуклеарном опцијом", Члан 7 никада до сада није био покренут ни против једне земље чланице ЕУ, а представља знак озбиљне забринутости због нових пољских закона на пољу правосуђа, наводи АП.
Одлука о активирању Члана 7, која је уследила као реакција на више закона које је десничарска партија Право и правда донела током две године на власти, а чиме је стекла већу контролу над правосудним системом, могао би да Пољску лиши гласачких права у том блоку.
Ипак, тај корак се сматра мало вероватним, јер изискује да земље чланице ЕУ једногласно одлуче, а мађарска влада је и раније најавила да ће блокирати такав потез.
Европска комисија је саопштила да је Савету ЕУ предложила усвајање одлуке у складу са Чланом 7 Споразума о ЕУ, након што је закључила да постоји јасан ризик од озбиљног кршења владавине права у Пољској, "упркос напорима током две године да се оствари конструктиван дијалог".
Како је Комисија објаснила, Члан 7 треба да обезбеди да све државе чланице ЕУ поштују заједничке вредности ЕУ, укључујући владавину права, а делује кроз два механизма - превентивно, у случају јасног ризика од озбиљног кршења, и казнено, у случају постојања озбиљног и дуготрајног кршења.
Европска комисија сада мора да поднесе захтев државама чланицама ЕУ да прогласе "јасан ризик од озбиљног кршења владавине права" у Пољској, што је заправо упозорење односно превентивна мера, која ће изискивати одобрење 22 земље чланице ЕУ.
Пољска је тренутно виђена као сила за дезинтеграцију ЕУ, рекао је у среду председник Европског савета Доналд Туск коментаришући одлуку ЕК да покрене Члан 7 Лисабонског споразума, али је додао да не верује да ће Пољској у скоријој будућности бити уведене санкције.
Прочитајте ОВДЕ какав то кец у рукаву има Пољска?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Мађарска помаже БиХ на путу ка ЕУ и НАТО.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА