Најновије

МАЛИ: Изградња београдског метроа почеће...

Градоначелник Београда Синиша Мали, министар финансија Душан Вујовић и амбасадор Француске у Србији Фредерик Мондолони потписали су Изјаву о намерама о пројекту београдског метроа.

Синиша Мали (Фото: Јутјуб)

Градоначелник је том приликом изјавио да Београд никада раније није био ближе почетку изградње метора, преноси Беоинфо.
Документ потписан између Владе Републике Србије, Владе Републике Француске и Града Београда помера град корак ближе ка остварењу вишедеценијског сна Београђана да напокон добију подземну железницу, која ће подстаћи додатни економски и инфраструктурни развој престонице, поручио је Мали.
“Документ који смо данас потписали нам даје могућност да почнемо да радимо студију предизводљивости која ће бити готова за девет месеци. Тада ћемо представити резултате грађанима Београда, а тиме ће бити створена основа за извођачки пројекат. Београдски метро је стратешки важан пројекат, а Француска, Србија и град Београд ће наставити заједничке активности на пројекту београдског метроа, који ће бити реализован у складу са јавним управљањем пројектом и ослањајући се на француску експертизу у области изградње метроа”, рекао је Мали.
Он је додао да ће први део прве линије метроа од Макишког поља до Панчевачког моста или до Аде Хује, приоритетно бити изграђен, а изградња би требало да почне већ за две године, односно 2020. године.
“Важно је напоменути да ће постојећа градско-приградска железница 'БГ воз' бити у потпуности интегрисана у метро. То раније није био случај јер претходним анализама и студијама о развоју метроа нису узети у обзир стварни потенцијали 'БГ воза'. Ми смо те потенцијале препознали и метро ће у комбинацији са 'БГ возом' бити кичма шинске саобраћајне инфраструктуре у Београду”, рекао је Мали.
Градоначелник је подсетио да је у овој години израђен Мастерплан саобраћајне инфраструктуре “Смартплан” којим је предвиђена изградња две линије метроа. Прва линија биће дугачка 22,5 километара, а друга 19,8 километара. Министар финансија Душан Вујовић рекао је да је изградња метроа веома важан и озбиљан пројекат, који приближава Беорад и Србију Европи.
“Ово није само велики инфраструктурни пројекат за град Београд, који ће му омогућити да се прикључи значајним престоницама Европе, већ је ово и прави начин да се припремају инфраструктурни пројекти у којима осим што обезбеђујемо средства, планирамо време да се претходно изведу студије изводљивости, предвиђамо све тешкоће и налазимо најбоља решења пре него поставимо камен темељац”, рекао је Вујовић.
Он је закључио да верује да ће овај пројекат имати подршку свих грађана Србије, али и земаља Европске уније, а у поступку приближавања Европској унији.
Прочитајте ОВДЕ шта је то Александар Вучић изјавио за Блумберг а тиче се његовог даљег кандидовања?
Извор: Беоинфо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Инсерт из филма Београд у 21. веку(снимљен 1974. године) који се бавио планирам изгледом Београда у складу са новим Генералним урбанистичким планом који је донет 1972. године.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА