Најновије

С. КОРЕЈА О САНКЦИЈАМА: Ово је чин рата, Америка је престрављена!

Министарство спољних послова Северне Кореје саопштило је данас да нове санкције које су јој Уједињене нације увеле представљају чин рата и потпуно су једнаке увођењу потпуне економске блокаде ове земље, објавила је севернокорејска државна агенција КЦНА, преноси Ројтерс.

Северна Кореја (Фото: Ria)

- САД које су у потпуности престрављене нашим остварењем великог историјског циља комплетирања нуклеарних снага државе, све више махнито повлаче потезе којима се намећу до сада најстроже санкције и притисак на нашу земљу. Даље ћемо консолидовати нашу нуклеарну самоодбрану са циљем искорењивања америчких нуклеарних претњи, уцена и непријатељских потеза тако што ћемо успоставити практичну равнотежу снага са САД - саопштило је севернокорејско министарство.
Савет безбедности УН у петак је једногласно увео нове санкције Северној Кореји након њеног најновијег теста интерконтиненталне балистичке ракете.
Како преноси Ројтерс, аналитичари за овај потез тврде да би могао да има значајан утицај на већ ослабљену економију ове изоловане државе.
Резолуција тежи да забрани готово 90 одсто извоза нафтних деривата у Северну Кореју ограничавајући их на 500.000 барела годишње и захтева репатријацију Севернокорејаца који раде у иностранству у року од 12 месеци.
Нацрт резолуције коју су израдиле САД, такође предвиђа смањење снабдевања Северне Кореје сировом нафтом на 4 милиона барела годишње.
САД, подсећа агенција, позивају Кину да ограничи снабдевање нафтом свог суседа и савезника.
Резолуција је прошла у савету са свих 15 гласова "за", рекао је амбасадор Јапана при УН, државе која овог месеца председава Саветом безбедности.
Северна Кореја је 29. новембра саопштила да је успешно извела тест нове интерконтиненталне балистичке ракете као и да та ракета има могућност да погоди америчко копно.
Прочитајте ОВДЕ какав то скандал космичких размера спрема Америка?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Упоређење војне моћи С. Кореје и САД.

Бонус видео

Топ 15 чињеница о Северној Кореји
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА