Најновије

ДАЧИЋ: Нек извини Вучић, али... (ВИДЕО)

Само слеп човек може да верује да је стављена тачка на проблеме на Балкану, изјавио је шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Дачић (Фото: Јутјуб)

Регионални конфликт ће трајати док траје узроци тих проблема — ако све проблеме стављате под тепих, саплешћете се о тепих, рекао је Дачић у емисији „Ћирилица“ на телевизији „Хепи“.
„Да ли су отклоњени проблеми због којих су избили ратови на Балкану — нису. Ово је само интермецо између неких нових сукоба, не због Срба, већ због нерешених питања на Балкану. Ако велике силе то не схватају, оне праве проблем, вртећемо се у круг“, истакао је он.
Говорећи о притисцима великих сила на земље које нису признале Косово, Дачић је директно поменуо САД, Велику Британију и Француску.
„Ја не могу да кажем да су нам то пријатељи, нек извини председник Вучић, они не раде за наше интересе, они раде против наших интереса. Могу да их поштујем као партнере, али далеко од тога да су пријатељи“, истакао је он и додао:.
„То су велике силе, мисле да је самим тим што је неко из Стејт департмента да могу да диктирају услове овде. Америка ће да анализира нашу војну сарадњу са Русијом, ако нешто имају да нам кажу, нека дођу Доналд Трамп или Рекс Тилерсон, па нека кажу, нећу да слушам да ми то говори Брајан Хојт Ји, он може код мог помоћника, заменика…“
С друге стране, додао је, „Руси јесу наши пријатељи, наша браћа“.
„Пре десет година многе земље су признале Косово под притиском. Прошло је десет година, а Косово није заокружило независност и неће никада заокружити док год је Србија оваква каква јесте, док год је Србија са оваквом влашћу, док год неће да прави компромисе на штету своје државе. Русија неће дозволити да Косово постане члан УН, јер има право вета“, напоменуо је Дачић.
Говорећи о лобијима, он каже да је, када је био у Вашингтону, поред Трамповог саветника за националну безбедност Х.Р. Макмастера, седео Барјактари који је пореклом са Косова.
„За нас је једино решење да се разговара са Трампом и са новом администрацијом, јер Стејт департмент то никада неће покренути са мртве тачке“, нагласио је Дачић.
Дачић је позвао све наше људе, где год да су у свету, да искористе све везе које имају и да му се јаве, да заједно покушају да се разговара са неким државама.
Он је указао да је Србија неколико пута сама себи давала аутоголове после 5. октобра 2000. године, наводећи као пример када су Горан Свилановић, Војислав Коштуница и остали пристали да се пријавимо у УН као нова чланица.
„Министарство спољних послова је тада упозоравало и Свилановића и Коштуницу да то није добро за наше интересе. Не, ми се пријавили као нова чланица! Како нова чланица, а основали УН?!“
Дачић каже да је било разних преговора са албанском страном и мисли да смо тада могли да разговарамо о многом опцијама како да се реши косовско питање.
„Ситуација је таква да оно што је 2005. или 2006. могло да се разговара, данас тешко може. Тада смо имали принцип да одбијемо све што се предлаже као компромис, није то спорно, али спорно је то што нисмо сагледавали последице, а последица тога је што је 2008. године проглашена једнострана независност и то што је до 2012. године, када је направљена нова власт са СНС-ом, више од 80 земаља признало независност Косова“, каже Дачић.
Ми смо тада већ у старту изгубили ту трку — Европа је у највећем проценту признала Косово, а ми смо земље Африке и Азије препустили другима, каже Дачић.
„Мислим да у Србији неко треба да седне и направи нови Меморандум или Начертаније“, истакао је он.
Говорећи о односима у региону, Дачић је указао да Срби у Словенији немају статус националне мањине, да су у Хрватској Срби некада били конститутивни народ, а да су Хрвати сада проблем за БиХ.
Он је такође рекао да се у Црној Гори трећина становништва изјашњава као Срби, али „тражим једног Србина који на функцији у Црној Гори — на шта то личи?“
„Ја сам Милу Ђукановићу рекао да би било превише да тражимо реципроцитет — да колико има Црногораца на функцијама у Србији — јер не би имали места за Црногорце“, рекао је Дачић.
У Македонији, додао је он, влада мишљење да Србија ради против те земље, то смо ми оспоравали више пута.
„Нас упозоравају из ЕУ што користимо термин Република Македонија, имамо проблема у преговорима са ЕУ… кажу мора БЈРМ. Лупају нам чврге што смо признали Македонију под њеним уставним именом, Грци се љуте, ЕУ се љути, а Македонија гласа за Косово у Унеско. Хоћете да будемо пријатељи?! Хоћемо, ал` то мора да буде обострано“, рекао је Дачић. Брамерц жали што нису осуђени Готовина и Харадинај. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Дачић - Увек ме изнервира негостољубивост Американаца
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА