Најновије

ЦИА ПРЕТИ ТЕХЕРАНУ: Иран је одговоран, ако ико нападне америчке интересе у Ираку!

Директор ЦИА Мајк Помпео рекао је да је највишем иранском војном званичнику послао писмо у којем га упозорава да ће САД сматрати Техеран одговорним за било какав напад на америчке интересе у Ираку.

Мајк Помпео, директор ЦИА (Фото: Јутјуб)

Помпео, који је раније изражавао снажно противљење Ирану, прецизирао је да је писмо упутио генералу Касему Солејманију, лидеру корпуса иранске Исламске револуционарне гарде и елитне јединице у оквиру тих снага која је задуžена за операције изван територије Ирана, али да га генерал није прочитао, преноси данас АП.
- Послао сам писмо зато што је он (генерал) наговестио да би снаге под његовом контролом могле да заправо угрозе интересе САД у Ираку - рекао је Помпео на форуму посвећеном одбрани у Председничкој фондацији и Институту „Роналд Реган“ у Калифорнији.
Помпео је навео да је ирански генерал одбио да отвори писмо, али му то, како је рекао, „није сломило срце'.'
- У писму смо му ставили до знања да ћемо њега и Иран сматрати одговорним... и желели смо да обезбедимо да он и руководство Ирана то схвате на кристално јасан начин - објаснио је директор ЦИА.
Према Помпеовим речима, Иран ради на јачању свог утицаја широм Блиског истока.
Као републикански конгресмен из Канзаса, Помпео је раније био веома критичан у погледу нуклеарног споразума са Ираном, који су САД и друге земље постигле са Техераном о укидању санкција у замену за ограничење нуклеарног програма Ирана.
Ипак, Помпео је напоменуо да се Иран тренутно придржава тог споразума.
Током дискусије на форуму о низу тема, Помпео није желео да одговори на питања о наводима да би могао да замени Рекса Тилерсона на месту државног секретара САД.
Он је одбио да каже да ли је разговарао са Трампом о могућности да замени Тилерсона, рекавши само да је веома фокусиран на свој посао директора ЦИА.
Помпео - конзервативац без длаке на језику - одржава блиске односе са председником Доналдом Трампом и готово свакодневно га лично извештава о обавештајним питањима.
Помпео се на форуму о одбрани осврнуо и на Северну Кореју, рекавши да је америчко обавештавање о напретку нуклеарног ракетног програма Пјонганга - добро.
- „Мислим да имамо прилично добре информације о домету и размерама њиховог програма и о томе колико они напредују ка способности да поуздано употребе тај систем против САД - истакао је Помпео.
Како је навео, америчке обавештајне службе верују да севернокорејски лидер Ким Џонг-Ун нема јасну представу о томе у колико је крхкој ситуацији на домаћем и медјународном плану.
„Они који га окружују не говоре му истину о положају у ком се налази и о томе колико му је нестабилна позиција у свету данас. Вероватно није лако рећи Ким Џонг-Уну лоше вести', оценио је Помпео.
Према његовим речима, САД се надају да ће пооштрене економске и дипломатске мере против Северне Кореје уз притисак Кине решити нуклеарну претњу „на начин који не изискује војни исход за који знам да нико не прижељкује“.'
Помпео је на форуму у Калифорнији коментарисао и Трампову праксу твитовања, указавши да његови твитови заправо помажу америчким обавештајним службама.
- Наши противници су на његове твитове одговорили на начине који су нам помогли да разумемо питања команде и контроле, ко ослушкује какве поруке, какав одјек те поруке имају широм света - закључио је директор ЦИА.
Прочитајте ОВДЕ шта је то Бењамин Нетанијаху поручио Ирану?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Америка и Израел припрeмају се за напад на Иран.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА