Најновије

БРНАБИЋ: Без стабилности у региону нема напретка ка ЕУ

Премијерка Ана Брнабић поручила је у Софији, у разговору са бугарским колегом Бојком Борисовим, да је пуноправно чланство Србије у ЕУ спољнополитички приоритет наше земље, истичући да је отворени дијалог најбољи оквир за решавање свих спорних питања и да без стабилности у региону ниједна држава неће моћи да напредује ка ЕУ.

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

Ана Брнабић и бугарски премијер Бојко Борисов изразили су задовољство што ће Београд крајем недеље бити домаћин квадрилатералног састанка председника Србије са премијерима Бугарске, Грчке и Румуније, јер тај вид сарадње има значајан потенцијал за додатно интезивирање односа и доприноси регионалној стабилности. 
Брнабићева је истакла да је захвална Бугарској на досадашњој подршци процесу евроинтеграција Србије и континуираном залагању Софије за наставак политике проширења ЕУ.
Премијерка је истакла да је Србија заинтересована за даље унапређење робне размене, сарадње у области туризма и кроз ИПА програме, као и на реализацији заједничких пројеката у области инфраструктуре и енергетике, саопштила је владина канцеларија за сарадњу с медијима.
Поздрављајући иницијативу Софије да се током председавања ЕУ наредне године одржи Самит лидера ЕУ и Западног Балкана, премијерка Србије је указала на чињеницу да Србија, поред политике евроинтеграција, једнако висок значај придаје и регионалној сарадњи и процесима помирења.
Брнабићева је истакла да је отворени дијалог најбољи оквир за решавање свих спорних питања и да без стабилности у региону ниједна држава неће моћи да напредује ка ЕУ, али ни на плану унутрашњих реофрми нити на унапређењу животног стандарда својих грађана.
Премијери су разговарали су о председавању Бугарске ЕУ наредне године и сагласили се да је веома значајно што програм председавања Саветом ЕУ препознаје наставак проширења као један од најважнијих аспеката афирмисања ЕУ као глобалног лидера.
Премијерка Србије, која у Софији учествује на међународној конференцији "Јаче регионалне интеграције на Балкану", нагласила је да је Србија задовољна интензивним и садржајним политичким дијалогом који са Бугарском постоји на високом нивоу и да је важно да такав тренд буде настављен.
Брнабићева је констатовала и да је овогодишња посета министарке спољних послова Екатерине Захаријеве Београду, као прве дестинације у склопу припрема за преузимање те земље председавањем ЕУ, била веома битна због промовисања важности проширења ЕУ на Западни Балкан.
Брисел припрема нову страшну уцену са којом ће већ почетком следеће године суочити власт у Београду. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Брнабић: О Балкану ће се говорити позитивније у 2018.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА