Најновије

ЈЕДНА СТВАР ДЕЛИ РУСЕ ОД РУШЕЊА ДОМИНАЦИЈЕ САД: Ово је Путинов стратешки циљ!

Када су Руси повратии Крим добили су стратешки ослонац у Медитерану. Међутим, крајња награда је лука у Атлантику. Сада када њена медитеранска флота има своје стално место, Русија може да пројектује свој политички и војни утицај у региону.

Путин (Фото: РИА)

Није тајна да је Москва већ појачала своју поморску базу у Тартусу у Сирији, а чак је и направила политички продор са Турском, упркос напорима НАТО-а да саботира односе између та два народа. Не треба заборавити да и  Кипар сада дозвољава да руски бродови користе њихове луке.
Као резултат тога, Русија је сада необорива снага на Медитерану. Русија је сада спремна да се пробије из Медитерана. Крајњ циљ Москвеје директан приступ Атланском океану, највероватније са луком у Мароку.
Руски председник Владимир Путин је имао неколико фаза у својој стратегији. Почетак је уједињење Русије са Кримом. Вративши Крим, Путин је поставио темељ за руску “нову медитеранску политику.
“Европљани нису схватили величину и значај тог потеза због историјске неписмености и идеолошких аналитичких грешака. Повратак Крима Русији и трансформација Севастопоља у тврђаву је била само припрема за Путинов “медитерански акциони плани“, пише Либерте Политик, и додаје - након тога, Русија је наставила да ојачава своје војне базе у Тартусу и Латакији, и да обнавља односе са Турском. Руски стратези су развили “алжирску опцију“ са базом у Мерс ел-Кебиру. Последња фаза је Мароко. Подржавајући Мароко по питању Западне Сахаре, Путин се спрема да досегне Атлански океан.“
Познато је да Русија већ сарађује са Египтом у Сирији, и јасно је ставила до знања да жели да учествује, у неком својству, у стабилизацији Либије. Ако се Русија усредсредила на Мароко као кључног политичког и војног партнера, точкови су већ у покрету.
Иако има историјске везе са САД, Мароко све више тежи истоку.
Ова земља је  изгледа пронашла нове чврсте партнере као што је Кина, која се такмичи са САД да буде Мароков трећи највећи спољни добављач. У мају 2016. године, краљ Марока је посетио Пекинг како би се састао са председником Си Ђипингом и потписао стратешко партнерство за развој билатералних односа.
Мароко је већ почео да се “удвара” Кини, са разговорима о кинеском индустријском граду у Мароку и већим трговинским везама између земаља. Спољна политика Марока се руководи визијом да све опције морају остати отвоене, а ако то значи “удварање” Кини, он ће то и учинити.
Шпанија остаје највећи трговински партнер Марока, затим следи Француска.
Мароко је такође тражио ближе односе са Русијом. Марокански краљ Мохамед  VI  је посетио Москву у марту 2016. године како би се састао са председником Путином. Сведоци смо правих почетака мултиполарног света. Ако Русија обезбеди приступ Атлантику, Вашингтонови велики планови о глобалној хегемоији ће бити окончани. Руски авион побио Турке код Ал Баба. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Russia – Insider

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА