Најновије

КО ЈЕ УБИО КИМОВОГ ПОЛУБРАТА? Требало је да буде лидер Северне Кореје, сви трагови воде тамо...

Малезијске власти потврдиле су да је Ким Џонг-нам, старији полубрат севернокорејског диктатора Ким Џонг-уна, убијен у авионској луци у Куала Лумпуру.

Ким Џонг-нам (Фото: Јутјуб)

Малезијци нису открили никакве детаље хорора на једном од најпрометнијих аеродрома света, али сви јужнокорејски медији пишу да су убиство починиле две жене.
Ким Џонг-нам није умро на аеродрому, већ на путу до болнице.
"Чекао је лет за Макао кад му је изненада позлило. Хитна помоћ стигла је брзо, али спаса му није било, умро је у амбулантном возилу", рекао је шеф полиције Абдул Азиз Али.
Корејска ТВ мрежа Чосун, иначе изразито блиска с јужнокорејском владом, у етар је послала информацију да су Киму пресудиле две севернокорејске тајне агенткиње. Наводно су га уболе ињекцијом пуном отрова и побегле таксијем у непознато.
Те су информације контрадикторне од оних које стижу директно из Малезије. Полицијски шеф дистрикта Селангор, Абу Самат Мат, изјавио је да се један човек са севернокорејским пасошем пожалио на страшан бол након што је био попрскан с неком течношћу. После је умро на путу до болнице.
Јужнокорејско министарство спољних послова саопштило је да не може да потврди те извештаје.
"Не знамо да ли је у питању била тканина или игла; рецепционар је рекао да му је Ким рекао да га је неко зграбио за лице и да му је позлило", рекао је полицијски званичник Фадзил Ахмат за Ројтерс.
На крају ове страшне приче поставља се кључно питање - зашто би неко хтео његову смрт? Иако је Ким Џонг-нам више од десет година небитан за целу севернокорејску причу, а режиму није био ни најмањи реметилачки фактор, старији Ким Џонг-унов брат у ретким медијским наступима жестоко је знао да "очеше" режим и позове на реформе.
Ким Џонг-ун и Ким Џонг-нам су синови диктатора Ким Џонг-ила. Нам је био предодређен за Иловог наследника, али све се променило 2001. године када се покушао да се прошверцује у Јапан са лажним пасошем Доминиканске Републике. На питање зашто је то направио, тада 31-годишњи Нам је скрушено признао.
"Хтео сам да видим Дизниленд..."
Ухватили су га на аеродрому Нарита и одмах депортовали у Кину. Управо због те срамоте Ким Џонг-ил неколико дана после отказао је службену посету Кини, а у наредне две године на севернокорејским ТВ и радио станицама почео је да се промовише Ким Џонг-ун. То је, заправо, био знак да Нам може да заборави долазак на трон.
Не зна се тачно када је Ким Џонг-нам отишао из домовине, али последњих десет година живео је на релацији Макао-Сингапур-Малезија. Никада није признао да га је жеља за токијским Дизнилендом избацила из трке за трон, већ је упорно тврдио да је разлог нешто другачији.
"Отац је дигао руке од мене након што сам постао велики заговорник реформи. Студирао сам у Швајцарској и научио неке ствари, али мој отац је мислио да сам постао капиталиста", написао је Ким у мејлу који је својеврсно послао уреднику једног јапанског дневника.
"Вратио сам се из Швајцарске и сугерисао оцу да се отвори према иностранству, да отвори тржиште. Пазите, мој отац се осећао јако усамљено кад сам отишао да студирам, а моја полубраћа и полусестра су искористиле ту прилику и приближили му се. После, када "сам се претворио у капиталисту", отац је одлучио напрасно да прекине студије мојој полубраћи.
То је био и више него јасан знак Наму да побегне из државе. Међутим, у домовини га очигледно нису заборавили. И раније је говорио да су покушали да га убију неколико пута, али нико га није озбиљно схватао. На крају је испало да је био у праву.
Из болнице Путрајаја само су рекли да је умро човек под именом 'Ким' и да је рођен 1970. године. Узрок смрти је непознат, а тело је послато на обдукцију. Амерички извори су за Си Ен Ен рекли да су уверени да иза ликвидације стоји неко из Северне Кореје.
Извор: Јутарњи лист

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА