Најновије

Вучић премијер Србије све до проглашења резултата председничких избора

Ако се и званично кандидује за председника Србије, Александар Вучић неће морати да поднесе оставку на место премијера све док не буде изабран на другу функцију.

Александар Вучић (Фото: Синхуа)

Управо то кажу и закони и Устав (члан 52), у коме се наводи да председник Владе има право да бира и да буде биран, односно да уђе у трку за председника и не поднесе оставку на премијерску функцију јер кандидатура, заправо, не значи истовремено и избор на нову функцију.
Међутим, ако би био изабран на нову функцију, у овом случају председничку, оставку би морао да поднесе даном избора.

Оставка пре председничке трке

Ситуација је нешто другачија ако би Вучић поднео оставку на место премијера пре уласка у трку за председника. Тада актуелни шеф државе треба да да рок од 30 дана владајућој већини да изабере новог премијера.
Ако не буде већине за избор новог премијера, онда председник Србије иде на распуштање Скупштине и парламентарне изборе.
Трећа варијанта је да, ако премијер (Вучић) до избора на нову функцију не поднесе оставку, то би морао да уради даном избора за председника, након чега закон одређује рок од 30 дана да се изабере нови премијер.

Да ли пада Влада?

Ако би председник Владе поднео оставку, то не значи аутоматски и да ће актуелна влада пасти. Тачније, ако владајућа већина и даље постоји, она формира нову владу, тако да ванредни парламентарни избори нису потребни.
У Закону о Влади пише да Влади престаје мандат са престанком мандата Народне скупштине, изгласавањем неповерења председнику Владе и оставком председника Владе, изгласавањем неповерења, неизгласавањем поверења и оставком Владе.
Ако дође до оставке премијера, она се упућује Скупштини Србије, која на првој наредној седници без расправе прима к знању да је председник Владе поднео оставку, чиме Влади престаје мандат. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА