Најновије

КОНТИНУИТЕТ АНТИСРПСКЕ ПОЛИТИКЕ: Амерички дипломата аутор ревизије пресуде против Србије?

Велики пријатељ БиХ, Дејвид Џон Шефер је човек без којег не би било ревизије пресуде по тужби БиХ против Србије, тврде данас медији у БиХ. Ради се, како наводе, „о једном од највећих правних експерата, високо моралној особи са великим утицајем у међународним правним круговима“.

БиХ - РС (Илустрација: Правда)

За њега, како се наводи, кажу да је урадио главни део посла, због чега и тврде да је Шефер аутор ревизије пресуде против Србије.
У Шеферовој биографији стоји да је амерички правник и дипломата, који је 1997. године, за време Била Клинтона, био први амбасадор САД за питања ратних злочина. 
Шефер је директор Центра за међународна људска права Правног факултета Универзитета Нортвестер, а професор је права на међународном праву и ратним злочинима на универзитетима Џорџтаун, Колумбија Дјук и Џорџ Вашингтон Универзитету. 
Током првог Клинтоновог мандата најпре је био виши саветник Медлин Олбрајт, која је тада била амбасадор у Уједињеним нацијама и заједно са њом био је утемељитељ идеје Међународног кривичног суда у Хагу за ратне злочине у бившој Југославији. 
Од 1993. до 1996. године био је заменик одбора Националног већа сигурности САД. 
Као амбасадор, учествовао је у стварању Међународног кривичног суда за бившу Југославију и Руанду, Специјалног суда за Сијера Леоне и Трибунала за злочине Црвених Кмера у Камбоџи. 
Он је такође водио преговарачки тим САД у Међународном кривичном суду, водио је тим америчких експерата од преко 200 стручњака. 
Био је и шеф судији Теодеру Мерону, једном од чланова тог тима. 
Клинтон га је именовао за судију из америчке квоте за Трибунал за бившу Југославију, али је по доласку Џорџа Буша Млађег смењен, а уместо њега републиканци су поставили Теодора Мерона. Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА