Најновије

ТАЛАС НАСИЉА У ЗАГРЕБУ: Главна мета мањине!

У само недељу дана у Загребу су се догодила четири напада узрокована националном, сексуалном и регионалном мржњом, пише "Јутарњи".

Загреб (Фото: Pixabay)

Припадници Друштва пријатеља Хајдука нападнути су палицама у петак увече у просторијама на Трешњевци, дан раније вербално је нападнут и вређан на националној основи директор Егзита Душан Ковачевић, а пре недељу дана нападнути су навијачи Партизана и посетиоци ЛГБТ журке у клубу Супер Супер.
Насиља је све више, упозоравају социолози, јер изостаје оштра реакција и јасна осуда таквих поступања од стране политичара, и левих и десних. 
Директор и оснивач Егзит фестивала Душан Ковачевић суочио се са шокантним вређањем на националној основи у самом срцу Загреба, код такси стајалишта у Теслиној улици. 
- Био сам са супругом и двоје деце када нам је пришло неколико старијих мушкараца, у доби од 45 до 50 година, видно под утицајем алкохола, и кренули су с вређањем. Претпостављам да су видели српске регистрације. Споменули су нам “мајку четничку” и викали како се усуђујемо доћи у њихову земљу те претили смрћу ако поновно дођемо. Најтеже су ми пале пријетње смрћу мојој деци па сам само ћутао. Ни супруга ни ја ни на који начин нисмо узвратили на вређање па су они након неког времена престали. Било је на рубу физичког контакта, да смо икако реаговали, верујем да би нас напали - наводи Ковачевић. 
Како су јурили у Истру, догађај нису одмах пријавили полицији, али покренуће приватну тужбу. 
- Ако ћутимо, овакве ће ствари постати општеприхваћене. Јавност и једне и друге државе мора се удружити како бисмо екстремисте отерали на маргину - истиче Ковачевић. 
"Јутарњи" ту наводи да он срећом није нападнут, али да јесу загребачки хајдуковци. 
Десетак особа дивљачки је у петак касно увече упало у просторије Друштва пријатеља Хајдука на загребачкој Трешњевци. 
Палицама и стакленим боцама насрнули су на групу од 30-ак окупљених људи, међу којима је било жена и старијих особа. Вређајући их на регионалном нивоу, хулигани су поразбијали сто, слике и намештај, а један 40-годишњак задобио је лакше повреде главе. 
Полиција је убрзо ухапсила петоро особа због сумње да су на неки начин учествовали у том нападу и одвела их у станицу. Приведени су убрзо и пуштени, али истрага је још у току. 
Очевици претпостављају да су нападачи били припадници Бед Блу Бојса, навијачке групе Динама из Загреба. 
Професор социологије на Факултету политичких науке у Загребу Дражен Лалић наглашава како напади на основу мржње имају континуитет у хрватском друштву, али да би политички и други актери требало да примереније реагују на њих. 
- До таквих напада долази због политичко-социјалних околности, најпре потенцирања идеолошких и историјских напетости, економских па и неких међународних околности. Најчешће их чине млађе особе, припадници неких група који тешко проналазе своје место у друштву и немају перспективу - наводи Лалић. 
Осим тога, он наглашава како би политичари и десни и леви требало да конкретније реагују на такве нападе, а не само понављати како “осуђују све тоталитаризме”. 
Када се у кратком времену догоди неколико напада учини нам се да постоји талас насиља, што гледано кроз дужи период не мора бити истина, сматра социолог Свен Марцелић. 
- Насиље се нормализовало на невербалном нивоу и легитимизовало кроз јавни дискурс, стога није неочекивано да се прелије и у физичко насиље - закључио је Марцелић, који наводи да је велики проблем што на нападе мотивисане мржњом изостаје реакција. 
- Због напада може доћи и до економске штете, односно мањег броја туриста - истиче он. Извор: Јутарњи лист

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА