Најновије

СТОЛТЕНБЕРГ: БиХ кандидат за НАТО, Иванић му одговара!

Северноатлантски савез свестан је настојања Русије да прошири свој стратешки утицај на Балкан, оценио је у Сарајеву генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

Босна и Херцеговина све ближа НАТО пакту (Фото: nato.int)

Најбоља заштита од мешања у унутрашње ствари држава региона је јачање њихових демократских институција и капацитета за суочавање са сигурносним изазовима, додао је он.
Као доказ настојања Русије да утиче на стање у региону навео је догађаје уочи прошлогодишњих парламентарних избора у Црној Гори. 
Притом је истакао да је НАТО заинтересован за стабилност свих држава региона и спреман је на сарадњу у ту сврху. 
- Најбољи начин да се смањи могућност спољних утицаја је да се ојачају демократске институције у државама Балкана - казао је Столтенберг током званичне посете БиХ. 
Столтенберг је у Сарајеву одвојено разговарао с члановима Председништва БиХ, председавајућим Савета министара Денисом Звизидићем и члановима руководства државног парламента, а састао се и с припадницима оружаних снага те земље који су учествовали у мировним мисијама НАТО-а у иностранству. 
У изјави новинарима Столтенберг је подсетио да НАТО већ дуже од две деценије помаже БиХ у учвршћењу њене стабилности а и данас остаје заинтересован да се напетости смире и проблеми решавају договором. 
БиХ је описао као партнера НАТО-а додајући како сада нема планова за распоређивање борбених јединица у БиХ, али постоји спремност да се тој земљи помогне у проведби реформи, посебице у сектору обране и сигурности. 
- БиХ је кандидат за чланство у НАТО-у - потврдио је Столтенберг али је додао како је то искључиво ствар одлуке саме БиХ. 
Појаснио је да је Савез спреман да активира Акцијски план за чланство (МАП) БиХ у НАТО-у под условом испуњења добро познатих критеријума. 
Питање укњижбе непокретне војне имовине попут касарни, полигона и складишта услов је који је НАТО поставио БиХ пре више од седам година како би добила "зелено светло" ступање на снагу МАП-а који је раније условно одобрен. 
Столтенберг је, како су пренели медији у БиХ, позвао да се отворена питања у у тој земљи решавају компромисом међу политичким лидерима. 
Председавајући Председништва БиХ Младен Иванић након сусрета са Столтенбергом потврдио да процес укњижавања иде споро због политичких али и административних проблема но устврдио је како унутар државног врха постоји пуни консензус да се МАП активира што је могуће пре. 
- Та политичка сугласност постоји и на нивоу политичких странака - устврдио је Иванић подсећајући да је државни врх поткрај прошле године донео усуглашени план развитка оружаних снага у наредним годинама који подразумева модрнизирање опреме али и смањење броја војника са садашњих десет на нешто више од девет тисућа професионалних војника и часника. 
- То је наша потреба невезано за чланство у НАТО-у - казао је Иванић додајући да у БиХ желе наставак учествовања својих војника у мисији ИСАФ-а те да планирају заједничку војну вежбу с НАТО на подручју Тузле у септембру. 
Иванић је потврдио да је БиХ спремна да настави учешће у борби против терористичких група Исламске државе а до сада је то чинила донирајући муницију властима Ирака за борбу против тероризма. 
О томе хоће ли и када БиХ постати пуноправом чланицом НАТО-а, како је казао Иванић, сада је преурањено говорити и то може само подстаћи нове унутарполитичке спорове а о томе ће, закључио је, одлучивати неке будуће генерације политичара. 
Иванић је рекао и да не очекује никакве спектакуларне промене политике када је реч о новој америчкој администрацији. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА