Најновије

ХРВАТИ У ПРОБЛЕМУ: Шта ће бити са "Ином"?

Хрватска ће откупити удео Ине од Мола, али не ове године, и за тај маневар ће јој бити потребне године.

Нафтна бушотина (Фото: Pixabay)

Због политичке несклоности према пројекту, вероватно ће пропасти Иницијална јавна понуда (ИПО) Хрватске електропривреде.
То је закључак анкете коју је спровела агенција "Блумберг" међу десет аналитичара из Загреба и Будимпеште. 
Чак осам од 10 аналитичара оцекује да ће хрватска влада купити удео у Ини од Мола, али само је четвртина уверена да је изгледно да се договор постигне до краја године. Половина анкетираних клади се на то да ће се трансакција завршити у идуће две године. 
Подељени су и око потенцијалне цене коју Влада треба да плати за удео у Ини, али и око цене коју може да добије за ХЕП, наводи Вечерњи. 
Тржишна цена Ине износи око 4,4 милијарде евра, па би половина износила око 2,2 милијарде евра, али је то последица пренадуване цене деонице која се може постићи захваљујући малој количини акција компаније којима се јавно тргује на берзи (фрее-флоат). 
Ина, како се додаје, реално има мању вредност, што су потврдиле и неке процене консултаната који горњу границу стављају на 1,1 милијарду евра. 
С друге стране, "Блумбергови" аналитичари проценили су ХЕП на само 18 милијарди куна (2,4 милијарде евра), што би значило да би за 25 одсто тог комуналног предузећа влада добила само 4,6 милијарди куна (620 милиона евра). 
Многи се у Банским дворима и на домаћем тржишту капитала не слажу с том проценом "Блумберга" и тврде да је реална вредност много већа, пише лист. 
- Продајом ХЕП-а влада би изгубила политички капитал који је добила откупом Ине. Није јасно како ће Хрватска прикупити новац којим би привукла Мол на продају - коментар је мађарског аналитичара Фердинанда Варге, старијег партнера специјализованог за енергетику у Бостон Консалтинг групи, који очекује издашну понуду с хрватске стране. 
Хрватски аналитичар Дамир Новотни, пак, тврди да је продаја ХЕП-а преосетљиво питање и да одлука о ИПО-у на крају ипак неће бити донета, објавио је Вечерњи лист. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА