Најновије

НАЈГОРЕ ОЦЕЊЕНИ ХРВАТИ: По конкурентности последњи!

Регионални индекс конкурентности (РЦИ), који је објавила Европска комисија, показао је да је Хрватска на зачељу Европске уније.

Хрватска (Фото: Јутјуб)

Наиме, и Континентална и Јадранска Хрватска добиле су оцену конкурентности од -0,8, при чему је -1 најслабија оцена овог истраживања.
Из Европске комисије, ове две регије заостају у односу на европски просек у свим посматраним подручјима: институцијама, макроекономској стабилности, инфраструктури, здравству, основном образовању, високошколском образовању и целоживотном учењу, ефикасности тржишта рада, величини тржишта, технолошкој припремљености, софистицираности пословања и иновацијама. 
Континентална и Јадранска Хрватска европском просеку су се највише приближиле по питању високошколског образовања и целоживотног учења, софистицираности пословања и макроекономске стабилности. Међутим, у свим другим параметрима добрано заостају, а највећи је јаз у сегментима институција, инфраструктуре, здравства, величине тржишта и технолошкој припремљености. 
Занимљиво је то да је РЦИ показао да Јадранска Хрватска има упола лошији резултат од Континенталне када је у питању инфраструктура, а слично је и са величином тржишта, док Јадранска Хрватска има бољи скор када је у питању сегмент здравства. 
Иначе, реч је о истраживању које се спроводи сваке три године и којим су обухваћене 263 европске регије, а његов циљ је да дају преглед тога колико су европске регије способне да понуде атрактивно и одрживо окружење компанијама, али и какви су услови за живот и рад становника тих регија. 
- Овај индекс је драгоцен алат за доношење бољих политика. Он оснажује настојања Европске комисије за подстицањем структурних реформи - поручује повереница за регионалну политику. 
Укупно посматрано, резултати су на трагу истраживања из 2013. године. 
Поновно се јасно истиче полицентрични узорак где су главни покретач конкурентности финансијска и урбана средишта. Стога чак и унутар појединих држава има великих разлика у конкурентности те су, у начелу, регије у којима су смештени главни градови с бољим резултатима у односу на остатак земље. Извор: Тпортал

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА