Најновије

ТРАМП "РАТУЈЕ" СА КИНОМ И ИРАНОМ: Али Путинова реч је пресудна!

Активности председника САД Доналда Трампа воде ка томе да ће сусрет с руским председником Владимиром Путином бити значајнији од очекиваног.

Доналд Трамп и Владимир Путин (Фото: Синхуа/Правда)

Ексцентрични милијардер је још у председничкој кампањи упутио мноштво похвала руском лидеру, али се по ступању на дужност жестоко замерио руским савезницима Кини и Ирану.
Ако се већ у кампањи назирало да ће се званични Пекинг наћи на удару Трампа, то није случај са Ираном, који је успео да изгради какве-такве односе са Вашингтоном, после дугогодишњих преговора о смањивању нуклеарних активности. 
Трамп је неколико дана по објављивању резултата председничких избора оптужио Кину да намерно девалвира своју валуту, као и за "војно позирање" у Јужном кинеском мору. 
"Да ли нас је Кина питала да ли је у реду да девалвирају своју валуту (чиме отежавају нашим компанијама да се надмећу), или да намећу високе порезе нашим производима (САД их не опорезује) или да изграде огроман војни комплекс усред Јужног кинеског мора? Мислим да није!", написао је Трамп. 
“Со на рану“ био је и позив упућен председници Тајвана, државе коју Кина сматра својом и држи је уз себе кроз “политику једне Кине“, а проблеми су појачани и одлуком Пекинга да премести своју интерконтиненталну ракету на границу с Русијом, одакле има “чисту мету“ ка САД. 
Уредба о спречавању држављана шест претежно муслиманским земаља да уђу у САД је највише разљутила Иран, нуклеарну силу која је и после суспендовања те уредбе жестоко критиковала све што изађе из Трамповог грла или оловке. 
Кулминација је директна оптужба из Беле куће да је Иран терористичка земља, потом слање групе ратних бродова скоро до саме обале Ирана, а потом и реакција сувереног лидера ајатолаха Алија Хамнеија, који је оценио да је Трамп својим речима показао право лице Америке. 
Све то се дешава у тренутку када није известан датум састанка Трампа и Путина, иако је најављено да ће то бити договорено непосредно након телефонског разговора, који је, према саопштењу Кремља, прошао у пријатељском тону. 
Пријатељски тон је Кремљ упутио и после Трампове изјаве о Ирану, али у правцу Техерана, када је речено да Русија не сматра Иран терористичком земљом, док су дугогодишње политичке и економске везе Русије и Кине разлог да се Трамп озбиљно забрине. Погледајте ОВДЕ Трамп изнео теорију завере и шокирао све! Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА