Најновије

АМЕРИ У ПАНИЦИ ЗБОГ ПУТИНОВОГ ШПИЈУНСКОГ БРОДА: Претња Русије по САД и те како основана и реална (ВИДЕО)

Руски шпијунски брод примећен је недалеко од источне обале САД, свега 37 километара од морнаричке базе у савезној држави Џорџији.

Руски шпијунски брод (Фото: РИА)

Брод "Виктор Леонов" наводно се упутио ка северу, а "ЦБС њуз" преноси да је руска војна активност на ивици америчких вода упалила аларм у Пентагону, а да је један неименовани адмирал упутио хитну поруку секретару одбране Џејмсу "Лудом псу" Матису, у којој је наводно писало да "овакве ствари не смеју да се дешавају".
Руси изузетно пазе да не наруше амерички простор, па тако ниједан руски брод не плови ближе од 27 километара удаљености од америчке обале. Сличну активност "Виктор Леонов" имао је и у фебруару, када се у америчкој јавности дигла велика прашина, имајући у виду да је то био први пут после 2015. да је руски шпијунски брод примећен близу САД.
Оваквим потезима Кремљ шаље недвосмислену поруку Американцима, која гласи "ми смо ту, враћамо се у великом стилу на светску геополитичку шаховску таблу", а са тим се слажу и амерички политички аналитичари, који упозоравају да Москва није она стара, разрушена, постхладноратовска сила у паду, већ управо супротно.
Да су се Руси испрсили пред Американцима показују и активности у Црном мору, када су "сухоји" приредили крајње непријатно изненађење америчком разарачу "УСС Портер" и члановима његове посаде, прозујавши на око 150 метара изнад њихових глава.
Према оценама америчке војске, тај тип бродова је предвиђен за пресретање радио веза и различитог типа комуникација, као и за проучавање параметара сонара.
Иако руски брод није прекршио ниједан међународни закон, неколико конгресмена и званичника Пентагона изразило је забринутост због његове близине америчкој обали, нарочито после спекулација о наводним шпијунским аферама у САД и наводном мешању Кремља у изборни процес.
Тако је републикански конгресмен Џо Кортни, члан Комитета морнаричких снага, након прошломесечног "блиског сусрета" руског брода са америчким радарима овај акт Русије назвао "неприхватљивим чином агресије".
- Руски шпијунски брод патролира 30 миља од наше базе показује да је претња Русије по Америку и те како основана и реална - поручио је Кортни, преноси НБЦ.
Сенатор државе Конектикат Крис Марфи изјавио је да се Русија понаша "као да је одједном добила дозволу за ширење свог утицаја и подизање граница толеранције САД".
- Питање је само да ли је то заиста тако, и ако јесте - због чега? Ово није велики преседан, али је свакако део серије агресивних акција Русије које прете америчкој националној безедности - навео је сенатор Марфи, иначе члан Демократске партије и истакнути званичник Комитета за спољнополитичке односе са Европом.
Након таквих маневара огласио се и председник САД Доналд Трамп, и упутио ретку, додуше индиректну критику свом колеги из Кремља:
- Овакви маневри нису добри за америчко-руске односе - кратак је био амерички председник.
"Виктор Леонов" (пројекат 864) представља трећу генерацију бродова који су израђени у СССР-у осамдесетих година прошлог века.

Русија критикује америчко присуство у Црном мору

Руско Министарство одбране помно прати ситуацију на Црном мору, где је НАТО изводио поморске вежбе, изјавио је пре неколико недеља руски министар одбране Сергеј Шојгу, и истакао да је "Русија спрема да одговори на све евентуалне изазове". Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА