Најновије

БРАТСТВО БАРУТА И ЧЕЛИКА: Русија и Србија заједно праве ново оружје

Очекујемо долазак нових руских компанија у Србију, рекао је премијер Александар Вучић новинарима у Москви, сумирајући разговоре које је имао са председником Русије Владимиром Путином.

Вучић и Путин (Фото: Влада Србије)

- Моји први састанци са Путином, први, други и трећи, увек су се тицали питања колико Србија дугује, за Петрохемију, за Гаспром... Србија више не дугује, све плаћа, а ми сада разговарамо о политици и конкретној сарадњи у будућности - рекао је Вучић. Председник Русије је у кратком обраћању, пре него што су почели разговори иза затворених врата, у четири ока, рекао да нема сумње да ће се пријатељски односи две земље даље развијати и после предстојећих председничких избора у Србији. Он је садашњој власти у Србији пожелео срећу на изборима. - Уверени смо да ће избори бити спроведени на највишем нивоу. Желимо успех садашњој власти - рекао је Путин на почетку састанка са премијером Вучићем у Кремљу. Он је, поздрављајући премијера Вучића, рекао да је уверен да ће предстојећи председнички избори у Србији бити организовани "на највишем нивоу”. Путин је са Вучићем разговарао и о ситуацији у региону. - Веома бих хтео да с вама размотрим ситуацију у региону, јер, како нам се чини, по неким спољашњим знацима, постоји неко заоштравање - казао је Путин. Путин је казао да, како год да се развија политичка ситуација, он не сумња да ће се односи Русије и Србије развијати позитивно. - Развијаће се дакле једнако у духу пријатељства који карактерише наше односе свих последњих година - рекао је Путин. Премијер Србије је казао да је Путину пренео погледе на ситуацију у региону, истакао позицију наше земље да су мир и стабилност од пресудног значаја за Србију и указао на изазове са којима се суочавамо и који су испред нас. Вучић је рекао да је од великог значаја подршка Русије очувању територијалног интегритета Србије, али је не мање важна и подршка у другим областима, попут привреде. Вучић је подсетио да је Путин, у свом уводном излагању, похвалио српску владу рекавши да је она најзаслужнија за повећање трговинске сарадње две земље. - Очекујемо долазак нових руских компанија у Србију. Говорили смо и о пословању РЖД-а и НИС-а. НИС је наш највећи пунилац буџета, а РЖД увек на време испуњава своје обавезе. Говорили смо о новим предузећима која треба да стигну у Србију, као и о томе шта заједнички треба да радимо, да даље унапређујемо сарадњу - рекао је Вучић. Такође је указао да је Путину пренео да Србија чврсто стоји иза става да се војна неутралност мора очувати и да је то питање слободе и независности нашег слободарског народа, што је шеф руске државе подржао. Вучић је рекао да је било речи и о извозу "фијата", али и да је битно да се либерализује извоз меса, живине и да се осигурају бољи услови за пласман сирева, шећера и цигарета.

Заједно правимо нове хаубице, стижу "мигови 29"

На састанку је било речи да војске Србије и Русије заједно раде на развијању новог оружја - хаубице од 155 милиметара. О овоме је било речи на иницијативу Путина, а Србија је иначе већ сама развила нову хаубицу. Нора Б-52 (Ново ОРужје Артиљерије) је самоходна хаубица, конструисане на основу топа-хаубице 152 мм М84 НОРА-А са новим калибром 155 мм, монтираног на камион  Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА